Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

KO SAVETUJE PREDSEDNIKA I PREMIJERA SRBIJE

rss

04.09.2007.

KO SAVETUJE PREDSEDNIKA I PREMIJERA SRBIJE

EKSPERTI VLADAJU IZ SENKE

• Timovi saradnika oko Borisa Tadića i Vojislava Koštunice kontrolišu ekonomska, politička, pravna, socijalna i pitanja odnosa s javnošću

Vladarima iz senke i najuticajnijim ljudima u zemlji najčešće se smatraju pojedinci okupljeni u vrhu vlasti koji pomažu i savetuju predsednika i premijera. Takvih ljudi u Srbiji ima čak 17 i oni su najbliži saradnici Borisa Tadića i Vojislava Koštunice. Za razliku od prethodnog "savetničkog sastava" u kome je bilo "izletnika", ovaj čine uglavnom eksperti u oblastima za koje su zaduženi.

Predsednički savetodavni tim preinačen je nakon formiranja nove vlade, pa je nekadašnja Tadićeva devetorka spala na sedam savetodavaca. Predsednika su napustili Vuk Jeremić, koji je postao ministar spoljnih poslova Srbije i Leon Kojen, je otišao zbog nesuglasica sa Jeremićem. Pored predsednika nema ni Dušana Spasojevića, specijalnog savetnika, dok je Branko Radujko promenio funkciju, pa je sa mesta specijalnog savetnika za regionalnu politiku prešao na mesto šefa kabineta. Advokat Jovan Simić je iz stalnog sastava prešao u postavku po potrebi i povremeno savetuje predsednika o haškim pitanjima.

Tadićeve poliglote

Zanimljivo je da savetnici u Tadićevnom kabinetu govore bar dva strana jezika. Među njima prednjači Trivo Inđić, koji pored engleskog govori i španski, ruski, italijanski i francuski. Biserka Jevtimijević-Drinjaković govori engleski i italijanski, a Vladimir Cvijan engleski i ruski jezik.

Novi-stari savetnici za pitanja unutrašnje i spoljne politike su Trivo Inđić i Dušan Bataković koji je jednom nogom u Kanadi gde će biti novi ambasador Srbije. Uz šefa države je i Jovan Ratković, savetnik za odnose sa EU i NATO-om.

Mlade snage oko predsednika su savetnik za pravna pitanja Vladimir Cvijan i Nebojša Krstić, savetnik za odnose sa javnošu, poznatiji kao član benda "Idoli". Doskora jedinoj dami u Tadićevoj "sedmorci" Biserki Jevtimijević-Drinjaković, savetnice za ekonomska pitanja, pridružila se Gordana Matković iz Centra za liberarno-demokratske studije, koja je savetnik za socijalna pitanja.

Prema saznanju "Vesti", premijer Vlade Srbije ima deset savetnika. Od starih-novih saradnika kraj Koštunice su ostali Vladeta Janković, zadužen za spoljnu politiku i Aleksandar Simić, zadužen za pravna pitanja. Dušan Stajić je savetnik za odbranu, a Miroslav Šestović za međunarodnu saradnju. Tu su i bivši ministri Slobodan Lalović, zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Milan Parivodić, savetnik za ekonomiju. Srđan Đurić je svetnik za medije. U kabinetu rade i dve dame - Gordana Jakšić i Jasmina Hadžiabdić, kao i filozof Mile Savić.

Ne moraju na posao

Svaki ministar u vladi može da ima najviše tri svaetnika, sa platom do 90.000 dinara. Posao savetnika je da "pripremaju predloge, sačinjavaju mišljenja i obavljaju druge poslove ministra". Zanimljivo je i da savetnici ne moraju da dolaze u zgradu vlade, već sa ministrom mogu da komuniciraju i putem elektronske pošte.

Savetodavni tim potpredsednika Vlade Božidara Đelića je u vladinim krugovima dobio etiketu "mladog i modernog". U sektoru za EU integracije radi Ksenija Milivojević (32) koja je bila novinar, savetnik za medije u amabasadi Izraela, narodni poslanik ispred G17 plus i generalni sekretar Evropskog pokreta. Tu je Vladimir Todorić (29), koji je radio kako koordinator u Vladi Srbije za pridruživanje EU, bio je urednik "Srpske pravne revije" i saradnik Instituta za evrospke studije, a sada je zadužen za pravna pitanja vezana za integracije u EU. Novi savetnici za održivi razvoj su Srđa Popović (34), nekadašnji saradnik za ekologiju pokojnog premijera Zorana Đinđića i glumac Zoran Cvijanović (49).


# Vladimir Cvijan Vuk Jeremić ruski jezik
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima