Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministar Ljajić poklonio vozilo domu u Kulini

rss

27.09.2007. RTS

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Rasim Ljajić poklonio je Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u aleksinačkom selu Kulina specijalno kombi vozilo 'zastava iveko', vredno 2,8 miliona dinara.

Ističući da je Dom u Kulini prvi u Srbiji dobio ovakvu pomoć resornog ministarstva, Ljajić je u razgovoru sa novinarima najavio da će, u narednih desetak dana, sličnim ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa najvećim stepenom invalidnosti biti uručeno još pet vozila.

'Ovo je početak šire pomoći koja im za cilj pružanje boljih usluga korisnicima. Uverio sam se u teške uslove rada i života u ovoj ustanovi i ovo je mesto gde prestaje svaka politika, već nastaje ljudska i profesionalna obaveza da se problemi prevaziđu', kazao je Ljajić, primetno potresen nakon susreta sa stanarima paviljona.

Prema rečima Ljajića, Dom u Kulini ima 160 štićenika više nego što je optimalna popunjenost kapaciteta, starosti od pet do 65 godina, različitog stepena invaliditeta. U pojedinim spavaonama je i do 20 dece.

Ističući da će se problemi Doma u Kulini rešavati u skladu sa reformama u socijalnoj zaštiti, i to u tri faze, Ljajić je najavio da će se u prvoj, kratkoročnoj, raditi na poboljšanju uslova, u drugoj će deca mlađa od šest godina biti smeštena u posebnu ustanovu ili hraniteljske porodice, dok će u trećoj fazi Dom postati specijalizovana ustanova za smeštaj određenih korisnika.

Direktor ustanove u Kulini Dragoljub Marković je izneo nekoliko podataka koji ukazuju na pokušaj da se poboljša standard obolelih, kao što je formiranje prvog porodičnog kutka i porodičnih objekata u kojima borave pojedine kategorije štićenika.

'Vozilo koje smo dobili na poklon ima rampu i omogućiće nam lakši transport invalidnih lica do zdravstvenih ustanova u Aleksincu i Nišu', kazao je direktor Marković novinarima.

Dom u Kulini ima 560 štićenika, o kojima vodi računa 75 negovateljica. Udaljen je od Aleksinca 27, a od Niša 37 kilometara.


# dom Kulina Dragoljub Marković Rasim Ljajić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima