Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

SPS pokrenuo kancelariju za pravnu pomoć iz oblasti PIO

rss

15.12.2011.

U prostorijama Opštinskog odbora SPS-a u Aleksincu, počela je 12. decembra sa radom Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći građanima opštine iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja.

SPS pokrenuo kancelariju za pravnu pomoć iz oblasti PIO

Kao što je poznato, postoji određeni broj otvorenih pitanja u ostvarivanju socijalne funkcije države, kao i u ostalim delovima socijalne zaštite. Na svim područjima socijalne politike došlo je i do smanjivanja prava radnika u odnosu na obaveze poslodavaca, otpuštanja radnika u preduzećima u kojima je izvršena privatizacija, zaštite materinstva pre i posle rođenja deteta, pooštrovanja cenzusa za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti, ostvarivanja prava invalida rada, ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata i nesrazmernih socijalnih razlika i raslojavanja između raznih slojeva stanovništva.

U Republici je prisutno i nezadovoljstvo zaposlenih njihovom sadašnjom radnom pozicijom i pravima po osnovu rada koja su nezaštićena i ne ostvaruju se; standardom; i posebno, velikom zabrinutošću za budućnost svojih radnih mesta i svojih preduzeća.

Zbog toga socijalisti smatraju da je aktivna socijalna politika – uslov stabilnosti društva i sigurnosti građana, i insistiraju:

-Na daljoj odbrani prava radnika kada je reč o Zakonu o radu, zapošljavanju, zaštiti na radu, pravu radnika na visinu zarade i obavezama poslodavaca;
-Na obavezama i vlasnika privatnih preduzeća da zapošljavaju invalide na poslovima koji odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima;
-Na obavezama poslodavaca i države da se radnicima za vreme prestanka rada zbog ukidanja preduzeća i javnih službi obezbedi naknada za vreme nezaposlenosti i pomoć za prekvalifikaciju;
-Na pravu na besplatno osnovno i srednje obrazovanje i pravu redovnih studenata;
-Na pravu dece na dečiji dodatak; na dečiji dodatak trećem detetu; i pravu na materinski dodatak, značajnom za ostvarivanje politike obnavljanja stnovništva.

U cilju izgradnje humanog društva, ostvarivanja principa socijalne pravde i jednakosti, Socijalistička partija Srbije, isto tako, boriće se za sledeće mere socijalne politike i zaštite:

-Posebnu pažnju posvećivaće pomoći porodicama koje imaju decu ili odrasla lica sa posebnim potrebama.
-U sistemu socijalne zaštite socijalisti će se zalagati za podizanje kvaliteta status radnika koji rade izuzetno humane i teške poslove i podsticati dobrovoljni humanitarni rad.
-Značajnu pažnju pokloniće borbi protiv nasilja u porodici.
-Voditi računa o vrednostima narodnooslobodilčkih i odbrambenih ratova u prošlosti i poštovati prava boraca po osnovu boračko-invalidske zaštite i žrtava vojnih invalida i zaštiti civilnih invalida rata.

Takođe, socijalisti će se zalagati za ostvarivanje prava u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja, polazeći od činjenice da su penzioneri svoja prava unapred obezbedili, i da su tokom svog radnog veka na ranije važećem principu solidarnosti i uzajamnosti obezbeđivali sredstva za razvoj svih društvenih službi, koje postoje i koriste se i u sadašnjem vremenu.

U oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja u velikoj meri se eliminišu opredeljenja socijalista o besplatnom zdravstvu. Iz tih razloga, da bi se očuvalo zdravlje naroda zdravstveno osiguranje i ubuduće mora biti obavezno, a primarna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svim građanima.

Socijalisti će nastojati da se nastavi reforma zdravstva i unapredi zdravstvena zaštita građana na socijalno prihvatljiv način, a da se obezbeđivanje sredstava za zdravstvo ostvaruje na principu uzajmnosti i solidarnosti svih u Srbiji.


U skladu sa iznetim programskim načelima, u prostorijama Opštinskog odbora SPS-a u Aleksincu, počela je 12. decembra sa radom Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći građanima opštine iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja.

Kancelarija SPS-a bavi se pitanjima:

-prava na starosnu, invalidsku, poljoprivrednu, porodičnu penziju i penziju samostalnih delatnosti;
-utvrđivanja prava svojstva osiguranika;
-uvođenja u postupak za ostvarivanje prava na telesno oštećenje i tuđu negu i pomoć;
-kompletiranja podataka o ostvarenom pravu osiguranja i zarade za isti.


Pozivamo sve građane da nam se obrate za potpune informacije na telefon 018/804-632 svakog dana od 9,oo do 14,oo časova. Direktnu besplatnu pravnu pomoć daje naš pravni savetnik, nekadašnji viši stručni saradnik, Radmila Jovanović, diplomirani pravnik, i to subotom od 10,oo do 12,oo sati u prostorijama Opštinskog odbora SPS-a u Aleksincu.


Komentara: 6


# SPS
@socijalisti @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Slobodanka Zivkovic 17.12.2011.
  Bravo!!! Konacno da ce neka stranka raditi nesto i u korist gradjana a ne samo za sebe i svoje kadrove. Poznavajuci Radmilu Jovanovic i njenu porodicu sa sigurnoscu tvrdim da ovo nije samo marketing pred izbore. Ima ponesto i kucnom vaspitanju. Hvala Radmili Jovanovic i SPS- u Aleksinca.

 • (+0) (-0)

  Slobodan Milošević 18.12.2011.
  Gde si Slobinice, šalje ti poljubac tvoj Sloba, i nemoj više da mi pišeš pesme i da plačeš,hahahahah

 • (+0) (-0)

  Slobodanka Zivkovic 18.12.2011.
  i... sta jos Roska kaze?:)))))))

 • (+0) (-0)

  Aleksinac 19.12.2011.
  Da, Radmila i SPS baš rade u korist gradjana, isto kao kada je glasala za kandidata DSS a ne za SPS-ovog kandidata u Domu učenika, jer su joj zaposlili preko veze bratanca ili sestrića u opštini. A SPS je poznat po tome što mnoooogo brine o građanima - Većnica zaposlila muža kao domara u školi gde je direktor, predsednik gura da zaposli sina jer je mnogo zaslužan i mnogo je dobra učinio za građane Aleksinca, odborniku zaposlili sina kao šefa u JP za puteve - zbog njega sistematizovali radno ,tj. izmislili ga. Još jedan odbornik zaposlen u OTIS-u, izmislili i njemu alkoholičaru radno mesto a trećem odborniku dali da bude večnik za 50.000, a ne pipa ništa niti nešto zna na pravdi Boga! Sve su to oni zaslužili borbom za bolji život gradjana Aleksinca! Sad će da ih namamljuju u svoje kancelarije jer im niko tamo danima ne dolazi, čak ni radikali koji su podržali Muju da falsifikuje partijske izbore. More, sve bih vas ja govnjivom motkom zbrisao sa lica zemlje, bitange jedne!

 • (+0) (-0)

  Milan 20.12.2011.
  Vidis Slobinice da mnogi vise znaju od Roske,ljubi te Sloba!

 • (+0) (-0)

  Georgije 20.12.2011.
  Pa naravno,imaju ljudi iskustva u raznim vidovima kombinatorike,steta je da te ljudske gromade ne ucine nesto za narod!


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}