Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Deklaracija DSS-a: Aleksinac izuzmite iz dogovora sa NATO paktom

rss

01.03.2016. Demokratska stranka Srbije

Odbornička grupa DSS predložila je Skupštini opštine Aleksinac da usvoji Deklaraciju o izuzimanju teritorije opštine Aleksinac iz primene odredbi Zakona o potvrđivanju saradnje između Vlade Srbije i NATO.

Deklaracija DSS-a: Aleksinac izuzmite iz dogovora sa NATO paktom

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlade Republike Srbije i organizacije „NATO“ za podršku i nabavku (NSPO) koji je 12. februara 2016.godine usvojila Skupština Republike Srbije daje vojnoj organizaciji NATO i njenim pripadnicima poseban status i posebna prava na teritoriji čitave Srbije.

Imajući u vidu još vrlo živa sećanja stanovnika opštine Aleksinac na događaje iz 1999. godine, kada je ubijeno i ranjeno nekoliko desetina naših sugrađana, u više navrata uništavani civilni objekti i javna infrastruktura, ostavljene ozbiljne posledice na fizičko i psihičko zdravlje brojnih generacija naše dece, tražimo da se, u skladu sa Ustavom i zakonom, teritorija opštine Aleksinac izuzme iz primena odredaba ovog Zakona.

 

Tekst Deklaracije:

Na osnovu člana 2, člana 10. i člana 32. u vezi sa članom 23. Zakona o lokalnoj samoupravi (''Službeni glasnik RS’’ br. 129/07 i 83/14) i člana 15. Statuta opštine Aleksinac, Skupština opštine Aleksinac, na sednici od 02.03.2016. godine,  donosi

D E K L A R A C I J U

I    Proglašava se izuzimanje teritorije opštine Aleksinac iz primene odredaba Zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlade Republike Srbije i organizacije „NATO“ za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (''Službeni glasnik RS- Međunarodni ugovori'' br. 3/16).

II    Opština Aleksinac pokreće inicijativu pred Narodnom skupštinom Republike Srbije za izmenu Zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlade Republike Srbije i organizacije „NATO“ za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (''Službeni glasnik RS- Međunarodni ugovori'' br. 3/16) u smislu odredbe iz prethodnog stava.

 

O b r a z l o ž e nj e

Zakon o lokalnoj samoupravi (''Službeni glasnik RS’’ br. 129/07 i 83/14) u članu 2. propisuje da je lokalna samouprava pravo građana da upravljaju javnim poslovima od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalno stanovništvo, neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u jedinicama lokalne samouprave, kao i pravo i sposobnost organa lokalne samouprave da, u granicama zakona, uređuju poslove i upravljaju javnim poslovima koji su u njihovoj nadležnosti i od interesa za lokalno stanovništvo, a članom 10. istog Zakona, propisano je da lokalna samouprava uživa pravnu zaštitu u skladu s Ustavom i zakonom.

Foto MićaPolazeći od činjenice da je Opština Aleksinac bila žrtva NATO agresije 1999. godine i da se ljudske žrtve koje je Opština Aleksinac podnela ne mogu zaboraviti, da su bombardovanjem uništeni objekti, infrastruktura i zemljište, Skupština opštine Aleksinac, u cilju zaštite interesa svojih građana, očuvanja moralnog i ljudskog integriteta, zahteva od Narodne Skupštine Republike Srbije donošenje Zakona o izmeni Zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlade Republike Srbije i organizacije „NATO“ za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (''Službeni glasnik RS-Međunarodni ugovori'' br. 3/16) i proglašavanje eksteritorijalnosti Opštine Aleksinac, kao jedinice lokalne samouprave, u odnosu na isti.

Imajući u vidu prethodno navedeno a posebno apsolutni i neograničeni karakter Sporazuma, a polazeći od odredaba Bečke konvencije o ugovornom pravu („Službeni list SFRJ-međunarodni ugovori“, br.30/72), Ustava Republike Srbije koji u članu 2. propisuje da suverenost Republike Srbije potiče od njenih građana i da nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana, kao i Rezolucije Narodne skpupštine Republike Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, koja u članu 6. utvrđuje vojnu neutralnost Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, Skupština opštine Aleksinac, kao predstavnik volje građana opštine Aleksinac, donosi ovu Deklaraciju.

 

Komentara: 5


# opština DSS NATO
@dsscentar @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+21) (-4)

  Nikad u NATO! 01.03.2016.
  U poplavi gluposti kojima nas zasipa, vlast pokušava da sakrije ono što čini za svoje gazde. To će se u istoriji pamtiti kao izdaja svog naroda! Kako drugačije nazvati sporazum sa NATO ili to što SNS poslanici glasaju da Tači bude predsednik Kosova?

 • (+9) (-2)

  referendum? 01.03.2016.
  Dobra predlog. Ako nam vlast nameće da stranci imaju veća prava od nas na našoj zemlji, imamo i mi pravo da tako nešto ne prihvatimo. Naročito mi u Aleksincu.

 • (+24) (-3)

  referendum? 01.03.2016.
  Dobar predlog. Ako nam vlast nameće da stranci imaju veća prava od nas na našoj zemlji, imamo i mi pravo da tako nešto ne prihvatimo. Naročito mi u Aleksincu.

 • (+7) (-2)

  Nerazumni neki ljudi,ono baš baš... 01.03.2016.
  Nerazumni neki ljudi,ono baš baš..
  Ma tacno jasno kao dan.1999 godine NATO alijansa nije 78 dana besomucno bombardovala jednu suverenu drzavu bez saglasnosti UN i steta koja je tom prilikom nacinjena je poprilicno zanemarljiva. Dakle ko ne barata cinjenicama na necijem je platnom spisku,bas tako. Cijem,ko to zna. Dakle,Rusija, crvena armija koja je oslobadjala Beograd je nama,iako pravoslavna,i ta ista Rusija uz sve bescariinske preferencijale koje Srbija ima u Ruskoj Federaciji ipak je vlasti sumnjiva. Dabome,recimo mi smo od te iste bratije, dakle sa zapada ,dobili cudo od donacija pa beskamatnih kredita pa otpisa dugova,da da,i to je vrlo vrlo lepa stvar.To sto je u bombardovanju poginulo par hiljada ljudi i Kosovo i Metohija izopsteno na silu iz pravnog sistema Republike Srbije,jel te,to je sasvim prirodna stvar jerbo onaj ko je jak snazan, i kome Zakon u tomahavku lezi taj diktira pravila.Sta onda preostaje pravoslavnim Rusima nego da nas i oni onako ,preventive radi malo kao granatiraju i urazume...nema nama bez batina razuma...

 • (+4) (-11)

  Zorana69 01.03.2016.
  Da li vi pratite medije ili samo citate ove traceve ovde? Ko je rekao da ulazimo u NATO? Vi ste bre skroz na skroz nepismeni da se ne izrazim bas drugacije!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima