Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Burna završnica suđenja za pokušaj ubistva na Aleksinačkom rudniku

rss

19.05.2022. Blic.rs

U završnoj reči po tužbi za pokušaj ubistva tužilaštvo je zatražilo kaznu od pet godina, dok advokati odbrane negiraju da je krivica dokazana i traže oslobađajuću presudu.

Optuženi Ranko Čampar iz Aleksinačkih rudnika tvrdi da nije kriv za pokušaj ubistva

Zamenik Višeg javnog tužioca u Nišu Goran Bursać zatražio je kaznu od najmanje pet godina zatvora za Ranka Čampara (59) iz Aleksinačkih rudnika koji je optužen da je nožem pokušao da ubije komšiju iz tog mesta Srđana Stojkovića (40), dok su Čamparovi branioci Plana i Živko Rakonjac u završnoj reči predložili oslobađajuću presudu s obzirom da krivica, po njihovim rečima, ni na koji način nije dokazana.

- Nisam kriv, nisam to učinio, rekao je u završnom obraćanju pred Višim sudom u Nišu Čampar, koji je optužen da je 12. marta 2021. godine posle kraće rasprave ubo Stojkovića nožem u vrat, nanevši mu povredu opasnu po život. Prema optužnici, do svađe je došlo nakon što je Čampar prišao Stojkoviću, Dejanu Arsenoviću i Draganu Takovu i upitao ih ko ko je dobaciovao njegovoj prijateljici Marini Trajković a nakon toga je rekao Stojkoviću "ajde beži odavde!" na šta mu je ovaj mu je odgovorio da neće i da ga se ne plaši. Onda je Čampar, prema optužnici, otišao do stana uzeo metalni, kuhinjski nož iz escajga, istrčao na ulicu i ubo Stojkovića u grkljan nanevši mu povredu opasnu po život.


-Srđan Stojković iz Aleksinačkog rudnika koji je uboden u vrat

Izvedenim dokazima u potpunosti je dokazano da je Ranko Čampar počinio krivično delo ubistvo u pokušaju na način kako je to predstavljeno u optužnici. Svako od svedoka je ovde dao svoju verziju događaja koji je kratko trajao, ali mislim da je oštećeni Stojković dao najverniji opis toga što se događalo, rekao je zamenik VJT Goran Bursać u završnoj reči. On je istakao da je Čampar bio razdražen time što je neko dobacivao njegovoj prijateljici - iako to nije pouzdano utvrđeno, ali da u svakom slučaju povod bio blag a njegovo postupanje neadekvatno toj situaciji.

- Sticajem okolnosti nije došlo do težih posledica i smrtnog ishoda iako je oštećeni zadobio teške povrede opasne po život. Delo je ostalo u pokušaju jer je Dejan Arsenović jednom motkom odvratio optuženog od daljih napada. Odbrana Čampara se kretala od maltene potpunog priznanja u istrazi do negiranja činjenica na suđenju. Ne vidim da postoje bilo kakve olakšavajuće okolnosti jer je povod bio bezazlen a posledice su mogle da budu fatalne. Od otežavajućih okolnosti treba navesti da je optuženi 2013.godine već osuđivan na tri godine za ubistvo u pokušaju, istakao je Bursać. On je dodao da ga ne čudi nalaz veštaka koji nisu našli DNK Stojanovića na nožu, rekvši da je optuženi posle incidenta prao nož.

-Srđan Stojković iz Aleksinačkog rudnika koji je uboden u vrat
 

Čamparov branilac Plana Rakonjac istakla je pak, da se iz svih izvedenih dokaza može zaključiti da Čampar nije počinio krivično delo ubistvo u pokušaju koje mu se stvalja na teret i da bi ga zato trebalo osloboditi krivične odgovornsti.

- On nije menjao odbranu, kako je tužilaštvo navelo već je u istrazi naveo da je zamahnuo nožem ali da nije mogao da vidi da li ga je pogodio ili ne dok je na glavnom pretresu tvrdio da on nije taj koji je povredio Stojkovića, rekla je ona. Rakonjac se osvrnula i na nalaz veštaka koji nisu našli DNK oštećenog na nožu ali su našli tragove pet nepoznatih osoba.

- Na nožu koji je opisan u optužnici nema bioloških tragova oštećenog. Nelogično je da ako se pere nož da bi se uklonio trag oštećenog, na njemu ostanu tragovi pet osoba. Osim toga oštećeni je naveo da je korišćen šareni nož a ne ovaj koji je opisan u optužnici. Niko od svedoka nije video tragove krvi na nožu nakon što je optuženi zamahnuo. Ranko nije učnio krivično delo koje mu se stavlja na teret, rekla je ona.

Presuda optuženom biće izrečena u junu.

-Dejan Arsenović (levo) i Srđan Stojković (desno)

Na nožu nema DNK izbodenog Stokovića!?

Dr Ivan Stojanović, predstavnik komisije veštaka koja veštačila sporni nož, rekao je da biološkim veštačenjem obavljenim u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu nije utvrđeno prisustvo krvi i drugog biološkom materijala oštećenog Srđana Stojkovića, ali da ima tragova četiri, ili pet drugih osoba. Veštačenjem je na sečivu pronađen trag dve osobe, a na sečivu četiri osobe, od kojih nijedna nije Stojanović, ali je moguće da se tragovi preklapaju pa se zato govori o četiri ili pet osoba.

-Prilikom veštačenja korišćen je forenzički material “Blu star” koji omogućava detektovanje i minimalnih količina krvi na nožu. Biološkim veštačenjem je detektovan biološki materijal i na rukohvatu i na sečivu noža koji potiče od četiri odnosno dva lica, ali ni na jednom od ova dva uzorka nije detektovan biloški material Srđana Stojanovića. Pod pretpostavkom da je nož korišćen kritičnom prilikom te da je isti opran od strane osumnjičenog nakon izvršenja dela, sa forenzičkog aspekta je teško objasniti okolnost da je pranjem predmetnog noža ukonjen biološki metrijal oštećenog Stojkovića a da nisu uklonjeni biološki materijal čak četiri druge osobe, rekao je dr Stojanović.

Foto: Branko Janačković


# Aleksinački Rudnik ubistvo Ranko Čampar
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima