Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бурна завршница суђења за покушај убиства на Алексиначком руднику

rss

19.05.2022. Blic.rs

У завршној речи по тужби за покушај убиства тужилаштво је затражило казну од пет година, док адвокати одбране негирају да је кривица доказана и траже ослобађајућу пресуду.

Оптужени Ранко Чампар из Алексиначких рудника тврди да није крив за покушај убиства

Заменик Вишег јавног тужиоца у Нишу Горан Бурсаћ затражио је казну од најмање пет година затвора за Ранка Чампара (59) из Алексиначких рудника који је оптужен да је ножем покушао да убије комшију из тог места Срђана Стојковића (40), док су Чампарови браниоци Плана и Живко Ракоњац у завршној речи предложили ослобађајућу пресуду с обзиром да кривица, по њиховим речима, ни на који начин није доказана.

- Нисам крив, нисам то учинио, рекао је у завршном обраћању пред Вишим судом у Нишу Чампар, који је оптужен да је 12. марта 2021. године после краће расправе убо Стојковића ножем у врат, наневши му повреду опасну по живот. Према оптужници, до свађе је дошло након што је Чампар пришао Стојковићу, Дејану Арсеновићу и Драгану Такову и упитао их ко ко је добациовао његовој пријатељици Марини Трајковић а након тога је рекао Стојковићу "ајде бежи одавде!" на шта му је овај му је одговорио да неће и да га се не плаши. Онда је Чампар, према оптужници, отишао до стана узео метални, кухињски нож из есцајга, истрчао на улицу и убо Стојковића у гркљан наневши му повреду опасну по живот.


-Срђан Стојковић из Алексиначког рудника који је убоден у врат

Изведеним доказима у потпуности је доказано да је Ранко Чампар починио кривично дело убиство у покушају на начин како је то представљено у оптужници. Свако од сведока је овде дао своју верзију догађаја који је кратко трајао, али мислим да је оштећени Стојковић дао највернији опис тога што се догађало, рекао је заменик ВЈТ Горан Бурсаћ у завршној речи. Он је истакао да је Чампар био раздражен тиме што је неко добацивао његовој пријатељици - иако то није поуздано утврђено, али да у сваком случају повод био благ а његово поступање неадекватно тој ситуацији.

- Стицајем околности није дошло до тежих последица и смртног исхода иако је оштећени задобио тешке повреде опасне по живот. Дело је остало у покушају јер је Дејан Арсеновић једном мотком одвратио оптуженог од даљих напада. Одбрана Чампара се кретала од малтене потпуног признања у истрази до негирања чињеница на суђењу. Не видим да постоје било какве олакшавајуће околности јер је повод био безазлен а последице су могле да буду фаталне. Од отежавајућих околности треба навести да је оптужени 2013.године већ осуђиван на три године за убиство у покушају, истакао је Бурсаћ. Он је додао да га не чуди налаз вештака који нису нашли ДНК Стојановића на ножу, реквши да је оптужени после инцидента прао нож.

-Срђан Стојковић из Алексиначког рудника који је убоден у врат
 

Чампаров бранилац Плана Ракоњац истакла је пак, да се из свих изведених доказа може закључити да Чампар није починио кривично дело убиство у покушају које му се стваља на терет и да би га зато требало ослободити кривичне одговорнсти.

- Он није мењао одбрану, како је тужилаштво навело већ је у истрази навео да је замахнуо ножем али да није могао да види да ли га је погодио или не док је на главном претресу тврдио да он није тај који је повредио Стојковића, рекла је она. Ракоњац се осврнула и на налаз вештака који нису нашли ДНК оштећеног на ножу али су нашли трагове пет непознатих особа.

- На ножу који је описан у оптужници нема биолошких трагова оштећеног. Нелогично је да ако се пере нож да би се уклонио траг оштећеног, на њему остану трагови пет особа. Осим тога оштећени је навео да је коришћен шарени нож а не овај који је описан у оптужници. Нико од сведока није видео трагове крви на ножу након што је оптужени замахнуо. Ранко није учнио кривично дело које му се ставља на терет, рекла је она.

Пресуда оптуженом биће изречена у јуну.

-Дејан Арсеновић (лево) и Срђан Стојковић (десно)

На ножу нема ДНК избоденог Стоковића!?

Др Иван Стојановић, представник комисије вештака која вештачила спорни нож, рекао је да биолошким вештачењем обављеним у Заводу за судску медицину у Нишу није утврђено присуство крви и другог биолошком материјала оштећеног Срђана Стојковића, али да има трагова четири, или пет других особа. Вештачењем је на сечиву пронађен траг две особе, а на сечиву четири особе, од којих ниједна није Стојановић, али је могуће да се трагови преклапају па се зато говори о четири или пет особа.

-Приликом вештачења коришћен је форензички материал “Блу стар” који омогућава детектовање и минималних количина крви на ножу. Биолошким вештачењем је детектован биолошки материјал и на рукохвату и на сечиву ножа који потиче од четири односно два лица, али ни на једном од ова два узорка није детектован билошки материал Срђана Стојановића. Под претпоставком да је нож коришћен критичном приликом те да је исти опран од стране осумњиченог након извршења дела, са форензичког аспекта је тешко објаснити околност да је прањем предметног ножа укоњен биолошки метријал оштећеног Стојковића а да нису уклоњени биолошки материјал чак четири друге особе, рекао је др Стојановић.

Фото: Бранко Јаначковић


# Алексиначки Рудник убиство Ранко Чампар
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима