Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poklon Dušana Kovačevića Aleksinačkom pozorištu

rss

27.09.2011. Izvor: Aleksinačke novosti

Naš proslavljeni dramski pisac, Dušan Kovačević, besplatno je ustupio pravo na postavku svog najnovijeg teksta "Život u tesnim cipelama" Aleksinačkom amaterskom pozorištu (AAP).

Poklon Dušana Kovačevića Aleksinačkom pozorištu

Premijera se očekuje do kraja 2011., a aleksinački ansambl će biti u prilici da bude treći, nakon Zvezdara teatra i Valjevskog pozorišta, koji će na scenu postaviti ovaj komad.

Praizvedba "Života u tesnim cipelama" odigrana je 11. marta 2011. godine u Zvezdara teatru, a predstava je jedan od hitova pozorišnoig života Srbije.

- Reč je o radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji su posle privatizacije fabrike kao kompenzaciju dobili tesne cipele. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama, kao i o osećaju da bismo tu nelagodu voleli da skinemo sa nogu, glave i duše - kaže Dušan Kovačević.

Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu sa umetničkim direktorom AAP, Dukom Jovanovićem, Kovačević je tekst besplatno ustupio aleksinačkim amaterima, a postavka u Aleksincu će biti četvrta premijera AAP, koje krajem oktobra slavi dve godine od osnivanja:

01- Poštujemo zacrtani put da na scenu postavljamo samo tekstove najboljih autora. Nakon Nušića i Ace Popovića, Dušan Kovačević je treći iz "velike četvorke" najvećih srpskih tekstopisaca čiji ću komad režirati u Aleksinačkom amaterskom pozorištu. Ostaje da iduće godine "veliku četvorku" kompletiramo predstavom na tekst Sterije Popovića.

Inače, "Život u tesnim cipelama" će biti veliki izazov za ansambl AAP, ali i za mene kao reditelja, ali ga svi sa zadovoljstvom prihvatamo. Veliko hvala Kovačeviću na razumevanju i podršci razvoja pozorišnog života u ovom delu Srbije - kaže Duka Jovanović.

Izrada predstave će biti još veći izazov za AAP, jer je pozorište u velikim organizacionim problemima, a nova predstava će biti najzahtevniji producentski posao do sada.

Dusan Kovacevic- S jedne strane smo najsiromašnije pozorište u Srbiji, a s druge među najbogatijima. Zavisi iz kog ugla se posmatra - kaže upravnik AAP, Miloš Paović.

- Iz organizaciono-ekonomskog ugla posmatrano, čudi me da pozorište još uvek postoji. Nemamo prostorije, a svaku upotrebu sale Doma kulture nam debelo naplaćuju ili mi odrađujemo tako što besplatno igramo predstave u korist Centra za kulturu.

Kostime i scenografiju skladištimo po privatnim stanovima, jer u Domu kulture nema mesta za nas. Nekoliko učešća na festivalima smo otkazali, jer Opština nije želela da nam plati put na njih.

Međutim, sve su to prolazne sitnice kad shvatite da je pozorište uspelo da se nametne dobrim predstavama. Stižu pozivi iz cele Srbije da gostujemo. "Sablja dimiskija" samo dvadesetak dana od premijere (5.septembra) ima već šest ugovorenih gostovanja u septembru i oktobru.

"Narodni poslanik" će gostovati u nekoliko gradova povodom obeležavanja dana opština ili dana kulturnih ustanova u tim gradovima. Lokalni mediji sve više pokazuju zanimanje za naš rad (RTV Alt i Radio Aleksinac), stižu pozivi za pozorišne seminare, a mnogo mladih ljudi nas kontaktira svakodnevno sa željom da se priključi radu pozorišta.

Sve ovo predstavlja bogatsvo i perspektivu koje nemaju mnoga institucionalna pozorišta i pored idealnih uslova.

Odluka Duška Kovačevića da nam ustupi tekst je najlepši poklon jednom ansamblu, a mi obećavamo da ćemo napraviti dobru predstavu. -

Zbog pripreme predstave "Život u tesnim cipelama" AAP će planiranu produkciju predstave "Šuma" po tektu Ostrovskog odložiti za 2012. godinu.


Komentara: 0


# opština Miloš Paović pozorište Radio Aleksinac poklon
@ 

[ Dodaj komentar ]