Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поклон Душана Ковачевића Алексиначком позоришту

rss

27.09.2011. Извор: Алексиначке новости

Наш прослављени драмски писац, Душан Ковачевић, бесплатно је уступио право на поставку свог најновијег текста "Живот у тесним ципелама" Алексиначком аматерском позоришту (ААП).

Поклон Душана Ковачевића Алексиначком позоришту

Премијера се очекује до краја 2011., а алексиначки ансамбл ће бити у прилици да буде трећи, након Звездара театра и Ваљевског позоришта, који ће на сцену поставити овај комад.

Праизведба "Живота у тесним ципелама" одиграна је 11. марта 2011. године у Звездара театру, а представа је један од хитова позоришноиг живота Србије.

- Реч је о радницима фабрике за производњу летње и зимске обуће, који су после приватизације фабрике као компензацију добили тесне ципеле. Реч је о метафори, али и о осећању да смо сви помало у тесним ципелама, као и о осећају да бисмо ту нелагоду волели да скинемо са ногу, главе и душе - каже Душан Ковачевић.

Захваљујући дугогодишњем пријатељству са уметничким директором ААП, Дуком Јовановићем, Ковачевић је текст бесплатно уступио алексиначким аматерима, а поставка у Алексинцу ће бити четврта премијера ААП, које крајем октобра слави две године од оснивања:

01- Поштујемо зацртани пут да на сцену постављамо само текстове најбољих аутора. Након Нушића и Аце Поповића, Душан Ковачевић је трећи из "велике четворке" највећих српских текстописаца чији ћу комад режирати у Алексиначком аматерском позоришту. Остаје да идуће године "велику четворку" комплетирамо представом на текст Стерије Поповића.

Иначе, "Живот у тесним ципелама" ће бити велики изазов за ансамбл ААП, али и за мене као редитеља, али га сви са задовољством прихватамо. Велико хвала Ковачевићу на разумевању и подршци развоја позоришног живота у овом делу Србије - каже Дука Јовановић.

Израда представе ће бити још већи изазов за ААП, јер је позориште у великим организационим проблемима, а нова представа ће бити најзахтевнији продуцентски посао до сада.

Дусан Ковацевиц- С једне стране смо најсиромашније позориште у Србији, а с друге међу најбогатијима. Зависи из ког угла се посматра - каже управник ААП, Милош Паовић.

- Из организационо-економског угла посматрано, чуди ме да позориште још увек постоји. Немамо просторије, а сваку употребу сале Дома културе нам дебело наплаћују или ми одрађујемо тако што бесплатно играмо представе у корист Центра за културу.

Костиме и сценографију складиштимо по приватним становима, јер у Дому културе нема места за нас. Неколико учешћа на фестивалима смо отказали, јер Општина није желела да нам плати пут на њих.

Међутим, све су то пролазне ситнице кад схватите да је позориште успело да се наметне добрим представама. Стижу позиви из целе Србије да гостујемо. "Сабља димискија" само двадесетак дана од премијере (5.септембра) има већ шест уговорених гостовања у септембру и октобру.

"Народни посланик" ће гостовати у неколико градова поводом обележавања дана општина или дана културних установа у тим градовима. Локални медији све више показују занимање за наш рад (РТВ Алт и Радио Алексинац), стижу позиви за позоришне семинаре, а много младих људи нас контактира свакодневно са жељом да се прикључи раду позоришта.

Све ово представља богатсво и перспективу које немају многа институционална позоришта и поред идеалних услова.

Одлука Душка Ковачевића да нам уступи текст је најлепши поклон једном ансамблу, а ми обећавамо да ћемо направити добру представу. -

Због припреме представе "Живот у тесним ципелама" ААП ће планирану продукцију представе "Шума" по текту Островског одложити за 2012. годину.



# општина Милош Паовић позориште фестивал Радио Алексинац поклон Душан Ковачевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима