Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački centar za socijalni rad pokreće uslugu "pomoć u kući"

rss

22.06.2016. Dušan Stevanović

U okviru projekta “Smanjenje društvene isključenosti u ruralnim oblastima kroz održivu uslugu pomoć u kući” koji se realizuje u opštinama Aleksinac i Ražanj, a koji je finansiran od strane EU, u periodu od 7-9. juna šest budućih negovateljica koje će raditi na usluzi pomoć u kući je prošlo praktičnu obuku u Valjevu.

Aleksinački centar za socijalni rad pokreće uslugu "pomoć u kući"

Tokom tri dana obuke, negovateljice iz Aleksinca i Ražnja su zajedno sa Karitasovim negovateljicama iz Valjeva, koje imaju višegodišnje iskustvo, zajedno obilazile starije osobe - korisnike usluge pomoć u kući. Na taj način su imale priliku da steknu dodatni uvid u rad na terenu i upoznaju se sa specifičnim problemima različitih ciljnih grupa.

Učesnice obuke su se izjasnile da su im pružene informacije obogatile dosadašnje iskustvo, i dale dobru osnovu za kvalitetnije obavljanje poslova pomoći u kući, jer je obuka zasnovana na praktičnim vežbama za rešavanje problemskih situacija u konkretnim životnim uslovima.

Negovateljice su ovu priliku iskoristile i da se upoznaju sa ostalim socijalnim projektima koje realizuje Karitas Valjevo ali i za druženje sa kolegama.

Početak rada negovateljica na teritoriji opština Aleksinac i Ražanj planiran je za 21. jun.

Projekat koji se realizuje u Ražnju i Aleksincu deo je šireg projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra i koji ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi.

EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova ,  koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti  socijalne  i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Komentara: 3


# opština Centar za socijalni rad javna preduzeća Ražanj udruženja građana Valjevo pomoć u kući
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+18) (-5)

  Zoran 23.06.2016.
  Volim kada me savetuju socijalne radnice čiji se brak raspada a muževi su najveći švaleri u Aleksincu. Volim kada me socijalne radnice savetuju čija su deca narkomani, kriminalci i siledžije. Volim kada me socijalne radnice savetuju dok imaju ljubavnika. Mnogo volim....

 • (+5) (-0)

  Osuda šire društvene zajednce ne sme izostati... 27.06.2016.
  Da li je tačno što ovaj gospodin komentariše? Ako je to zaista tačno onda je to za svaku osudu. Ličnog sam mišljenja da ne može čovek koji ima putera na glavi da se stara o licima koji su u stanju socijalne potrebe i u problemu.To je recimo kao da se svešteno rukopoloženo liice švaleriše a priča o braku kao instituciji?! Molim lepo,ako je ovo tačno,što se pominje,, to je veća bruka nego kad u nekoj zemlji,u belome svetu,predsednik,ministar i visoki državni činovnici kupe diplome i predstavljaju se nekakvim akademsikm gradjanima a tri knjige u životu pročitali nisu.Svašta...Ko bi reko da ima ovakvih anomalija u zemlji Srbiji?!Ako je i pola od ovoga tačno to je za svaku osudu. ...hm...Jesmo li mi licemerni postali nakon bombardovanja ili smo i ranije bili samo smo se krili?!

 • (+2) (-0)

  pa pogledajte ko je tamo sve zapos. 30.06.2016.
  Primljeno je u toj sluzbi sve i svasta...
  Piju,svalerisu se...provode,samo ne rade ono za sta su placeni.
  Jos tuznije je kada vidim pojedine vaspitace,ili kako ih vec zovu,kako brinu o deci iz Kuline,pa pogledajte ko ih seta gradom? Tj.setaju se one,vrte ......i takve ce brinuti o nekome???? Boze pomozi...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima