Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministarka izigrala decu: za lečenje dece nema para?

rss

17.02.2014. izvor: Blic

Džaba je mali Marko Radulović pisao pismo ministarki zdravlja i vapio za pomoć da preživi.

Filipov vapaj niko ne čuje

Uzalud je potegao iz Aleksinca u Beograd da je presretne i kaže joj, kako on i još šestorica dečaka, ne starijih od 10 godina, umiru bez lekova. Nije bilo dovoljno.

 Republička lekarska komisija, koju je ministarka najavila kao mesto gde bi problem mogao da se reši, zaključila je prošle srede da nema novaca za lečenje dečaka obolelih od Hanterovog sindroma. Tako su Marko, Filip, Vasilije, Miloš, Petar, Ognjen i Nikola osuđeni na skoru smrt.

Hanterov sindrom 
 
- Sedam dečaka boluje od Hanterovog sindroma
- Starosti su od tri do deset godina
- Najstariji je umro prošle godine, imao je 12
- Terapija se uzima jednom nedeljno
- Godišnje košta 200.000 evra po obolelom
- Srbija jedina zemlja u okruženju koja ne leči ovu bolest
- U Hrvatskoj terapija o trošku Fonda daje se poslednjih šest godina

Retka metabolička bolest, od koje ova deca boluju, rapidno ugrožava funkcionisanje svih organa. Filip danas već ima velikih zdravstvenih problema, zbog uvećanja jetre i slezine naduo mu se stomak, sve slabije čuje pa nosi slušni aparat, ugroženo mu je srce jer se talog skuplja na srčanim zaliscima, još hoda ali bolest je napala zglobove. Najstrašnije u ovoj priči jeste što lek postoji!

- Od 2007. godine, postoje veštački enzimi koji se daju jednom nedeljno intravenski. Terapija za jedno dete košta 200.000 evra godišnje. Roditelji to ne mogu da obezbede, zato mole državu za pomoć u spasavanju života dece. Pod terapijom, naša bi se deca razvijala potpuno normalno - kaže Marija Joldić, majka bolesnog Filipa.

Ali, u državi nema ko da čuje reči umirućeg deteta. Milioni se bacaju, kradu, odlaze u vetar. Sedam obolelih dečaka, za koje ima leka, ali nema volje da im se pomogne, greh su na savesti celog društva. Jedina smo zemlja u okruženju koja ne leči ove dečake o trošku Fonda, u Hrvatskoj to rade poslednjih šest godina.
 
Pismo ministarki
 
„Ulazim u dnevni boravak, a tamo mama, tata i sestra, svi tužni... i tako mi prođe jedan moj dan... Molim vas pomozite mi“, napisao je ministarki zdravlja Slavici Đukić-Dejanović mali Marko.

 

Komentara: 0


# zdravstvo Beograd Marko Radulović hanterov sindrom
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}