Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Marko Radulović: Različit i omiljen

rss

19.02.2014. Lidija Georgijev, RTS

Marko Radulović iz Prćilovice kod Aleksinca jedan je od sedmorice dečaka u Srbiji koji boluje od Hanterovog sindroma, retke bolesti koja ugrožava funkcionisanje svih organa.

Marko Radulović: Različit i omiljen

Posle Markovog obraćanja ministarki zdravlja, iz Ministarstva trgovine stigao je predlog da se novac koji nedostaje obezbedi donacijama mobilnih operatera, ali konačan dogovor još nije postignut.

Država je za lečenje retkih bolesti ove godine predvidela 280 miliona dinara, ali za neke, poput obolelih od Hanterovog sindroma, nedostaje još 120 miliona.

On je jedan na milion stanovnika- to je statistika, u životu Marko Radulović je desetogodišnjak sa sasvim običnim željama.

Marko igra fudbal, zbog zdravlja samo deset minuta. On odlično razume da bi mogao da igra i duže kada bi dobijao terapiju, a razume i zašto ne može da je prima.

U odeljenju Marko je baš zbog svoje različitosti omiljen.

Lek za Hanterov sindrom postoji od 2007. godine. Terapija za jedno dete košta 200.000 evra godišnje. Sve zemlje u regioni plaćaju ovo lečenje.

Suočavanje sa bolešću počelo je od Markove treće godine kada su lekari primetili smetnje na srcu. Sa dijagnozom Hanterov sindrom Marko ne može ni u banju.

Svi veruju da nešto mora da se promeni. Marko na život ima, pre svega, pravo, kao i svi ostali ljudi.

 

video...

Komentara: 0


# Marko Radulović lečenje humanost hanterov sindrom
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}