Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Банке неће више бити јача страна у уговорном односу са клијентима

rss

28.07.2008. С. Вујчић danas.co.yu

Банке неће више бити јача страна у уговорном односу са клијентима
НБС уводи препоруке понашања финансијских организација према корисницима кредита


Београд - Народна банка Србије одлучила је да пословне банке доведе у ред тако што ће их приморати да коначно однос два клијента, банку и корисника кредита, стави у раван једнаких партнера и тако облигацију, која се користи још од римског права, учини функционалном. Наиме, НБС је 22. јула ове године на свој сајт ставила Нацрт предлога намењен банкама и друштвима за осигурање, с циљем "јачања транспарентности пословања финансијских институција као и подстицања здраве конкуренције на тржишту, пословања у складу са добром пословном праксом и фер односом према клијентима". Те препоруке намењене банкама и друштвима за осигурање ће бити на својеврској јавној расправи, где ће сви на које се односе, моћи да упуте примедбе пре него што буду преточене у одлуку, која ће бити обавезујућа за све учеснике на том тржишту.

Грађани дужни 3,9 милијарди евра

Према показатељима Удружења банака Србије, у претходних шест месеци укупан дуг грађана износио је око 315 милијарди динара, при чему у маси одобрених кредита најбројнији су стамбени кредити, са сумом од 127,6 милијарди динара. Процењује се да ће ти кредити имати велику експанзију, јер око 100.000 људи у Србији тражи кров над главом.

У току претходне године, на адресу Центра за заштиту корисника финансијских услуга и контролу тржишта при НБС, стигао је велики број приговора на рад банака. Како за Данас кажу у Центру, "значајан број приговора резултат је недовољне информисаности клијената и неразумевања банкарског производа који се узима, уз свакако неадекватно поступање финансијских институција, посебно приликом потписивања уговора".

Новац је роба са којом банке тргују и њихова је основна интенција да ту робу на најбољи могући начин понуди онима којима је потребна, да је добро прода, и да уз то и добро заради. Али, све то мора да ради на начин да сваком будућем купцу буде јасно шта је купио и колико ће то да плати, одмах или после пет, десет или 30 година. Очигледно је да су у уговорима биле нејасноће и непрецизности, како кажу у Центру за заштиту НБС, што је "клијенте изложило несигурности и неизвесности, поготову са оним условима кредита који се мењају у току коришћења, као што је каматна стопа или висина месечне отплате".

Зато у НБС наглашавају да уговор о кредиту не би требало да садржи одредбе, које би биле супротне начелу савесности и поштења и доброј пословној пракси и које би могле да доведу до значајне неравнотеже у правима и обавезама уговорених страна на штету клијента, због злоупотребе положаја банке као "јаче" уговорне стране. А то, другим речима, значи да ће у будуће на сваком уговору бити, црно на бело написано, кад и колико и под којим условима ће банка мењати висину камате, висину месечне отплате, без могућности да се позове на пословну политику саме банке, или клаузуле самог кредита. Јер, у будуће, на сваком уговору, у десном углу ће бити нумерисана препорука НБС, која јасно ставља на знање да је то уговор "о кредиту са променљивом каматном стопом, која зависи од референтне каматне стопе", такозвани БАН 001/08. Уколико је реч о кредиту са варијабилном каматном стопом која зависи од пословне политике, носиће нумерисану ознаку БАН 002/08, али ће зато сви будући корисници кредита са девизном клаузулом потписивати кредит који ће имати ознаку БАН 003/08. Очигледно да ће БАН пословне банке растеретити ореола лихварских кућа, а кориснике описменити и научити да не потписују оно што не разумеју, јер свако незнање су "дебело" плаћали.


Коментара: 0


# сајт
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима