Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жутица се преноси и одласком на славу код оболелог

rss

28.11.2012.

У алексиначком крају где је од жутице типа А оболело укупно 113 особа, могу се очекивати нови случајеви оболевања од те заразне болести јер су славе организоване и у кућама у којима је било оболелих.

Највећа епидемија жутице у последње 24 године.

Жутица се преноси и одласком на славу код оболелог
- Било је случајева да су људи славили славу у Мозгову, а знали су да имају оболелог од жутице у кући. Уколико се нису придржавали мера максималне хигијене приликом припреме хране, могу се по истеку периода инкубације очекивати и нови оболели од те инфективне болести, барем још у два наредна месеца, каже др Родољуб Живадиновић, начелник хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Алексинцу, и указује да је ово највећа епидемија жутице у тој општини у протекле 24 године.

Већ је утврђено да је заразна болест у село Дреновац код Параћина стигла из Мозгова, одакле су је донели гости са једне свадбе чији домаћин није знао да се разболео од жутице јер је био у фази инкубације. Осим Мозгова, који је са 72 оболела епицентар епидемије, заражених има у још 11 насеља у овој општини.

У Алексинцу је регистрован 21 оболели, у Грејачу седам, у Прћиловици три, у Доњем Љубешу и Црној Бари регистрована су по два случаја, док је по један оболели од жутице регистрован у Катуну, Горњем Крупцу, Моравцу, Бобовишту, Моравском Бујмиру и селу Станци. Међу оболелима је 16 ученика основних школа и четворо деце предшколског узраста.

Након инсталирања и подешавања хлоринатора, чија је улога континуирана дезинфекција за обезбеђивање бактериолошке исправности воде, за водоснабдевање села Мозгово препоручују се сеоски водоводи Слатина и Караула. Водоводи су санитарно-технички исправни и уз контролисану континуирану дезинфекцију биће обезбеђена хигијенски исправна вода за пиће. Према речима докторке Глигоријевић из нишког завода, бунари су објекти високог ризика и не могу да обезбеде хигијенски исправну воду за пиће. Вода из бунара може се користити за баште и стоку, док се школа може снабдевати водом искључиво из сеоског водовода.


Коментара: 0


# Родољуб Живадиновић Мозгово здравље
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима