Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žutica se prenosi i odlaskom na slavu kod obolelog

rss

28.11.2012.

U aleksinačkom kraju gde je od žutice tipa A obolelo ukupno 113 osoba, mogu se očekivati novi slučajevi obolevanja od te zarazne bolesti jer su slave organizovane i u kućama u kojima je bilo obolelih.

Najveća epidemija žutice u poslednje 24 godine.

Žutica se prenosi i odlaskom na slavu kod obolelog
- Bilo je slučajeva da su ljudi slavili slavu u Mozgovu, a znali su da imaju obolelog od žutice u kući. Ukoliko se nisu pridržavali mera maksimalne higijene prilikom pripreme hrane, mogu se po isteku perioda inkubacije očekivati i novi oboleli od te infektivne bolesti, barem još u dva naredna meseca, kaže dr Rodoljub Živadinović, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Aleksincu, i ukazuje da je ovo najveća epidemija žutice u toj opštini u protekle 24 godine.

Već je utvrđeno da je zarazna bolest u selo Drenovac kod Paraćina stigla iz Mozgova, odakle su je doneli gosti sa jedne svadbe čiji domaćin nije znao da se razboleo od žutice jer je bio u fazi inkubacije. Osim Mozgova, koji je sa 72 obolela epicentar epidemije, zaraženih ima u još 11 naselja u ovoj opštini.

U Aleksincu je registrovan 21 oboleli, u Grejaču sedam, u Prćilovici tri, u Donjem Ljubešu i Crnoj Bari registrovana su po dva slučaja, dok je po jedan oboleli od žutice registrovan u Katunu, Gornjem Krupcu, Moravcu, Bobovištu, Moravskom Bujmiru i selu Stanci. Među obolelima je 16 učenika osnovnih škola i četvoro dece predškolskog uzrasta.

Nakon instaliranja i podešavanja hlorinatora, čija je uloga kontinuirana dezinfekcija za obezbeđivanje bakteriološke ispravnosti vode, za vodosnabdevanje sela Mozgovo preporučuju se seoski vodovodi Slatina i Karaula. Vodovodi su sanitarno-tehnički ispravni i uz kontrolisanu kontinuiranu dezinfekciju biće obezbeđena higijenski ispravna voda za piće. Prema rečima doktorke Gligorijević iz niškog zavoda, bunari su objekti visokog rizika i ne mogu da obezbede higijenski ispravnu vodu za piće. Voda iz bunara može se koristiti za bašte i stoku, dok se škola može snabdevati vodom isključivo iz seoskog vodovoda.


Komentara: 0


# Rodoljub Živadinović Mozgovo zdravlje
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima