Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Мозгову паника због жутице

rss

10.10.2012. Д .Стојановић, Новости

Са епидемиолозима у селу Мозгову, епицентру епидемије жутице на југу Србије. У овом селу нема руковања. Дневно по двоје оболи. Мирни само они који су прележали

У Мозгову паника због жутице

Епидемија жутице на територији алексиначке општине траје већ месец дана. Нико, чак ни епидемилолози, не усуђују се да прогнозирају да ли ће тренутна бројка од 75 оболелих расти или ће се жутица зауставити. У међувремену у селу Мозгову, епицентру заразе, влада опсадно стање.

На улицама људи готово да нема. Ако се и сретну не љубе се, не рукују се, поздрављају се издалека. Уколико неког и видите да се рукује онда се сигурно ради о онима који су болест прележали. Жутица, како сазнајемо у Мозгову, једном кад се прележи - више се не враћа, а 2007. овде и у околини оболело је 112 људи. Ни тада узроци епидемије нису откривени.

У селу "окужених" оболело је педесет четворо људи. Међу њима има беба, ђака је седам, има и одраслих. Просечна старост оболелог је, како кажу епидемиолози, 32 године, а има домаћинстава у којима је и троје оборено у постељу.

Председник месне заједнице Драган Радојевић објашњава да 95 одсто оболелих мештана живи у центру села, у пречнику од око 200 метара, поред мозговачке реке. Председник МЗ тврди да је поток права еколошка бомба јер мештани у њега годинама бацају све и свашта.

Зашто се то ради, неће да коментарише.

Са друге стране, начелник епидемиолошке службе Здравственог центра у Алексинцу, др мед. Родољуб Живадиновић са којим смо посетили Мозгово каже да је у питању "контактни пренос".

- Када би сви детаљно опрали руке сигурно се жутица више не би ширила овако интензивним темпом - додаје др Живадиновић и наглашава да "и мушице могу бити преносиоци, када долете са контаминираних површина и стану на храну".

Др Живадиновић каже да по неколико њих оболи сваког дана и да се претпоставља да септичке јаме трују порозну водоводну мрежу одакле се епидемија шири даље. Инкубација заразе код човека траје од 30 до 50 дана и нико не може да претпостави колико је људи заиста заражено.

Међу првима је овде, 1. септембра оболео Зоран Обрадовић (43). Пренео је је болест на малолетног сина и кћер. Он и син су две недеље провели на лечењу на Инфективној клиници у Нишу, а ћерка је одболовала код куће.

- Појма немам како ме то задесило. Одржавамо нормално хигијену али кад те нешто хоће, па још болно, онда ти нема спаса - каже Зоран.

И Радиша Живадиновић је 17 дана провео у болници. Сматра да се излечио, а у среду смо га затекли за трактором како развози стајско ђубриво. Не зна како се заразио и где, али не може да се начуди "због чега највише да настрадају Мозговци". Ипак, он је у строју "оних који смеју да се рукују и љубе" јер је болештину прележао.

Међу оболелим у Мозгову било је и седморо ученика ОШ "Доситеј Обрадовић". У школи ипак нема страха међу стотинак ђака, а учитељица Цица Стојиљковић тврди да је хигијена на највишем нивоу.

- Све се контролише, а ученици пију искључиво флаширану воду - каже учитељица.

Црвени крст Србије је поставио за сада четири цистерне са здравом водом, а очекује се још толико, а како смо сазнали, надлежни из општине су хлорисали изворишта обе водоводне мреже. Кризни штаб често заседа и предузимају се мере које предлажу епидемиолози. Мозговци се надају да ће уз помоћ локалне самоуправе наредне године добити воду из фабрике "Бресје", те да ће коначно и они живети као сав нормалан свет, не страхујући од фекалија.


Мозговци су иначе познати као вредни домаћини и пољопривредници. Откако се за њихово село прочуло по жутици, имају и проблема са продајом сира, других пољопривредних производа, па чак и огревног дрвета. Сви их заобилазе чим чују одакле су. - Јадно сам се осећао, када сам пре неколико дана отишао да дам крв на контролу, а они који су ме препознали бежали су од мене - истиче Зоран Обрадовић.


Међу оболелима су 44 особе мушког и 31 женског пола. Поред 54 оболелих у Мозгову, у Алексинцу је регистровано 14, по два у Црној Бари, Прћиловици и Доњем Љубешу, а један у Грејачу. Према подацима са Инфективне клинике у Нишу, овде је тренутно на лечењу 14 пацијената из алексиначке општине, девет из Мозгова, четири из Алексинца и један из Грејача, а ту је и троје из Ниша.


# Родољуб Живадиновић Мозгово Црвени крст Драган Радојевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима