Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Водич кроз процедуру прегледа потенцијално заражених вирусом Covid-19 у Алексинцу

rss

17.11.2021. Miljana JN

Из личног двонедељног искуства са системом спровођења позитивних и негативних пацијената на ковид кроз медицинске установе у Алексинцу, решила сам да саставим мали водич за неупућене кроз процедуру тријаже коју је боље да следите него да се искомпликује редослед и будете изгубљени и огорчени на цео систем.

антиген тест на ковид 19, ПСР тест на корону, брис грла и носа

Лечите се од хроничне болести - идете у Дом здравља да вам препишу лекове на рецепт или позовете телефоном да вам продуже терапију. У сваком другом случају: прехладе, главобоље, повишене температуре, проблемима са дисањем, пролив,....да не набрајам стања од којих човек може врло лако да оболи, идете у КОВИД АМБУЛАНТУ ЖИТКОВАЦ! Тамо вам веома љубазни и добро обучени (у смислу потковани знањем и искуством) доктори и сестре излазе у сусрет за даље лечење.

Када стигнете у ковид амбуланту у Житковцу која ради од 8-22 часа сачекаћете са пар људи који су дошли у приближно исто време са вама да изађе медицински техничар, прозове оне који су предали књижице да уђу, а ви му дајете књижицу да вас заведе и додели доктора који ће вас прегледати. Преко реда пуштате људе који су дошли по терапију (инекције, инфузије, кисеоник...), труднице, децу са пратиоцима и особе које имају потешкоће са кретањем, дисањем или долазе у хитном стању.

У просеку се испред ковид амбуланте чека 15-20 мин. Онда вас прозову да уђете и кажу испред које ординације ћете сачекати да вас доктор прими. Увек раде 2-3 доктора и то брзо, ефикасно и пуном паром тако да нећете осетити када дође време да вас доктор прозове и уђете на преглед.

Преглед се углавном састоји од анамнезе (пита вас које тегобе имате и онда му испричате све што вас мучи), мерења сатурације (апарат штипаљка за кажипрст) и уколико имате проблема са дисањем доктор ће вас послушати. Онда ће вам дати упут за анализу крви и антигенски (брзи) тест. Уколико је очигледан проблем са плућима добићете и упут за рендген.

Анализе крви и антигенски тест се раде у контејнеру у дворишту болнице у Алексинцу преподне (до 12h) уколико је у питању дете или трудница, а у Дому пензионера код цитроенових зграда када су у питању сви остали грађани или после 12h у контејнеру у дворишту болнице када је за све грађане до 19h. Уколико сте ХИТАН СЛУЧАЈ (Не дај Боже) те анализе можете урадити после 19h у лабораторији у болници током целе ноћи. Резултате анализа добијате кроз два сата (или касније) на месту где сте дали узорак: у пензионерском до 12h, у контејнеру до 19h и у лабораторији у болници после 19h.

Рендген се ради одмах и резултете на диску добијате кроз 5 минута. На рендгену нема гужве и раде 24h.

Са резултатима крви, антиген теста и евентуално рендгена идете у КОВИД АМБУЛАНТУ У ЖИТКОВЦУ без обзира да ли је тест позитиван или негативан. Када изађе техничар дајете књижицу и чекате да вас прозову као први пут. Кад доктор погледа резултате предложиће у већини случајева да се уради ПСР тест који се ради на прозору десно од улаза у ковид амбуланту до 14h. У случају да сте дошли после 14h тај тест ћете урадити следећег дана. Резултати ПСР теста стижу после 18h на порталу еЗдравље или следећег дана када вам их могу одштампати на прозору где сте тест радили. Ако је антиген тест позитиван одмах добијате терапију.

У зависности од резултата ПСР теста лечење ћете наставити у ковид амбуланти (уколико је позитиван) или код свог изабраног лекара (уколико је негативан). У случају да изабрани лекар не жели ни после тога да вас прими позовите се на обавештење са зида ковид амбуланте где баш ово пише (можете га сликати телефоном) и инсистирајте да наставите лечење у Дому здравља и Општој болници Алексинац.

Ако сте позитивни настављате лечење код доктора у ковид амбуланти који ће вам одредити терапију и можда дати упут за пулмолога ако имате проблем са плућима. Пулмолози раде суботом и недељом пре подне до 13:30 у Дому пензионера у Алексинцу. Ту су гужве највеће па се наоружајте стрпљењем. По препоруци пулмолога добијате терапију, упуте за дијагностику или препоруку за болничко лечење.

Ваша ковид изолација се завршава за 14 дана од датума позитивног антигенског или ПСР теста ако имате лакше симптоме. У том периоду имаћете контроле у ковид амбуланти на 5-7 дана где ће вам пре сваке контроле дати упут за крвну слику, биохемију и д-димер. Дешава се да у нашој лабораторији не можете да урадите д-димер који показује ризик од стварања тромба (због недостатка реагенаса, а не из нечијег хира) па га треба урадити у приватној лабораторији бар једанпут у тих 14 дана. Приватно ова анализа кошта 1800 дин. али је неопходна. Ко још жели да ризикује са можданим или срчаним ударом?!

Шта је још корисно знати:

У ковид амбуланти се врши дезинфекција просторија више пута у току дана и траје 15-ак минута. Уколико сте наишли баш у то време врата ће бити закључана и ходник испражњен па можете сачекати или доћи касније.

Паузе су од 10 до 10:30.

Уколико сте тежи болесник али нисте још за болничко лечење у Алексинцу постоји приватна амбуланта која укључује инфузије ковид позитивним пацијентима, а ако не можете да се крећете може приватни медицински техничар да вам да искључиво преписану терапију у вашем дому. Намерно не желим да рекламирам никога али се распитајте па ћете сигурно сазнати. Ипак мислим да је то вредна информација и опција. И сама сам чула о томе али нисам имала искуства тако да не могу да препоручим.

Ако сте позитиван тест добили САМО у приватној лабораторији и одлучите да избегнете "државно" лечење, прележан ковид вам неће бити евидентиран у еЗдрављу па самим тим неће бити доступан за вађење зеленог сертификата. Сматраће се да га нисте прележали. Морате имати потврђен позитиван тест у државној установи.

Важна напомена: ИМАЈТЕ ПОВЕРЕЊА У ВАШЕ ДОКТОРЕ! Већ у првом сусрету са особљем приметићете изузетну посвећеност и љубазност. Таква професионалност и пожртвованост се не виђа ни у Београду одакле такође имам искуства.

Срећан излазак из изолације свим ковид позитивним људима и њиховим породицама! Само здравље вам желим!

Миљана ЈН


# Дом здравља Житковац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима