Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vodič kroz proceduru pregleda potencijalno zaraženih virusom Covid-19 u Aleksincu

rss

17.11.2021. Miljana JN

Iz ličnog dvonedeljnog iskustva sa sistemom sprovođenja pozitivnih i negativnih pacijenata na kovid kroz medicinske ustanove u Aleksincu, rešila sam da sastavim mali vodič za neupućene kroz proceduru trijaže koju je bolje da sledite nego da se iskomplikuje redosled i budete izgubljeni i ogorčeni na ceo sistem.

antigen test na kovid 19, PSR test na koronu, bris grla i nosa

Lečite se od hronične bolesti - idete u Dom zdravlja da vam prepišu lekove na recept ili pozovete telefonom da vam produže terapiju. U svakom drugom slučaju: prehlade, glavobolje, povišene temperature, problemima sa disanjem, proliv,....da ne nabrajam stanja od kojih čovek može vrlo lako da oboli, idete u KOVID AMBULANTU ŽITKOVAC! Tamo vam veoma ljubazni i dobro obučeni (u smislu potkovani znanjem i iskustvom) doktori i sestre izlaze u susret za dalje lečenje.

Kada stignete u kovid ambulantu u Žitkovcu koja radi od 8-22 časa sačekaćete sa par ljudi koji su došli u približno isto vreme sa vama da izađe medicinski tehničar, prozove one koji su predali knjižice da uđu, a vi mu dajete knjižicu da vas zavede i dodeli doktora koji će vas pregledati. Preko reda puštate ljude koji su došli po terapiju (inekcije, infuzije, kiseonik...), trudnice, decu sa pratiocima i osobe koje imaju poteškoće sa kretanjem, disanjem ili dolaze u hitnom stanju.

U proseku se ispred kovid ambulante čeka 15-20 min. Onda vas prozovu da uđete i kažu ispred koje ordinacije ćete sačekati da vas doktor primi. Uvek rade 2-3 doktora i to brzo, efikasno i punom parom tako da nećete osetiti kada dođe vreme da vas doktor prozove i uđete na pregled.

Pregled se uglavnom sastoji od anamneze (pita vas koje tegobe imate i onda mu ispričate sve što vas muči), merenja saturacije (aparat štipaljka za kažiprst) i ukoliko imate problema sa disanjem doktor će vas poslušati. Onda će vam dati uput za analizu krvi i antigenski (brzi) test. Ukoliko je očigledan problem sa plućima dobićete i uput za rendgen.

Analize krvi i antigenski test se rade u kontejneru u dvorištu bolnice u Aleksincu prepodne (do 12h) ukoliko je u pitanju dete ili trudnica, a u Domu penzionera kod citroenovih zgrada kada su u pitanju svi ostali građani ili posle 12h u kontejneru u dvorištu bolnice kada je za sve građane do 19h. Ukoliko ste HITAN SLUČAJ (Ne daj Bože) te analize možete uraditi posle 19h u laboratoriji u bolnici tokom cele noći. Rezultate analiza dobijate kroz dva sata (ili kasnije) na mestu gde ste dali uzorak: u penzionerskom do 12h, u kontejneru do 19h i u laboratoriji u bolnici posle 19h.

Rendgen se radi odmah i rezultete na disku dobijate kroz 5 minuta. Na rendgenu nema gužve i rade 24h.

Sa rezultatima krvi, antigen testa i eventualno rendgena idete u KOVID AMBULANTU U ŽITKOVCU bez obzira da li je test pozitivan ili negativan. Kada izađe tehničar dajete knjižicu i čekate da vas prozovu kao prvi put. Kad doktor pogleda rezultate predložiće u većini slučajeva da se uradi PSR test koji se radi na prozoru desno od ulaza u kovid ambulantu do 14h. U slučaju da ste došli posle 14h taj test ćete uraditi sledećeg dana. Rezultati PSR testa stižu posle 18h na portalu eZdravlje ili sledećeg dana kada vam ih mogu odštampati na prozoru gde ste test radili. Ako je antigen test pozitivan odmah dobijate terapiju.

U zavisnosti od rezultata PSR testa lečenje ćete nastaviti u kovid ambulanti (ukoliko je pozitivan) ili kod svog izabranog lekara (ukoliko je negativan). U slučaju da izabrani lekar ne želi ni posle toga da vas primi pozovite se na obaveštenje sa zida kovid ambulante gde baš ovo piše (možete ga slikati telefonom) i insistirajte da nastavite lečenje u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Aleksinac.

Ako ste pozitivni nastavljate lečenje kod doktora u kovid ambulanti koji će vam odrediti terapiju i možda dati uput za pulmologa ako imate problem sa plućima. Pulmolozi rade subotom i nedeljom pre podne do 13:30 u Domu penzionera u Aleksincu. Tu su gužve najveće pa se naoružajte strpljenjem. Po preporuci pulmologa dobijate terapiju, upute za dijagnostiku ili preporuku za bolničko lečenje.

Vaša kovid izolacija se završava za 14 dana od datuma pozitivnog antigenskog ili PSR testa ako imate lakše simptome. U tom periodu imaćete kontrole u kovid ambulanti na 5-7 dana gde će vam pre svake kontrole dati uput za krvnu sliku, biohemiju i d-dimer. Dešava se da u našoj laboratoriji ne možete da uradite d-dimer koji pokazuje rizik od stvaranja tromba (zbog nedostatka reagenasa, a ne iz nečijeg hira) pa ga treba uraditi u privatnoj laboratoriji bar jedanput u tih 14 dana. Privatno ova analiza košta 1800 din. ali je neophodna. Ko još želi da rizikuje sa moždanim ili srčanim udarom?!

Šta je još korisno znati:

U kovid ambulanti se vrši dezinfekcija prostorija više puta u toku dana i traje 15-ak minuta. Ukoliko ste naišli baš u to vreme vrata će biti zaključana i hodnik ispražnjen pa možete sačekati ili doći kasnije.

Pauze su od 10 do 10:30.

Ukoliko ste teži bolesnik ali niste još za bolničko lečenje u Aleksincu postoji privatna ambulanta koja uključuje infuzije kovid pozitivnim pacijentima, a ako ne možete da se krećete može privatni medicinski tehničar da vam da isključivo prepisanu terapiju u vašem domu. Namerno ne želim da reklamiram nikoga ali se raspitajte pa ćete sigurno saznati. Ipak mislim da je to vredna informacija i opcija. I sama sam čula o tome ali nisam imala iskustva tako da ne mogu da preporučim.

Ako ste pozitivan test dobili SAMO u privatnoj laboratoriji i odlučite da izbegnete "državno" lečenje, preležan kovid vam neće biti evidentiran u eZdravlju pa samim tim neće biti dostupan za vađenje zelenog sertifikata. Smatraće se da ga niste preležali. Morate imati potvrđen pozitivan test u državnoj ustanovi.

Važna napomena: IMAJTE POVERENjA U VAŠE DOKTORE! Već u prvom susretu sa osobljem primetićete izuzetnu posvećenost i ljubaznost. Takva profesionalnost i požrtvovanost se ne viđa ni u Beogradu odakle takođe imam iskustva.

Srećan izlazak iz izolacije svim kovid pozitivnim ljudima i njihovim porodicama! Samo zdravlje vam želim!

Miljana JN


# Dom zdravlja Žitkovac
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima