Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Светски дан борбе против дијабетеса

rss

13.11.2015. Ивана Радивојевић

Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса је глобална кампања која се обележава  14 новембра у више од 160 земаља чланица Уједињених нација и преко 230 чланица удружења Међународне дијабетес федерације, као и другим  удружењима и организацијама.

Процењује се да данас у свету  има око 387 милиона оболелих од дијабетеса, а у Србији 710 хиљада. Поражавајућа је чињеница да на сваких 10 секунди у свету једна особа умре од компликација дијабетеса.

Зато користимо прилику да скренемо пажњу јавности не само на лечење дијабетеса већ и на превенцију , како би се повећала свест о шећерној болести али и упутимо н на  сложеност здравствених и социјалних последица ове болести.

Постоје 4 врсте шећерне болести које иако користе заједнички назив, имају међу собом  јасне разлике.

Дијебетес тип 1 углавном се дијагностикује код деце и омладине, имуни систем тела напада и уништава ћелије које производе инсулин, па је потребан редован дневни унос инсулина путем ињекција.

Код дијабетеса тип-а 2, ћелије не производе или не реагују довољно на инсулин, често се повезује и са гојазношћу и неправилним начином живота. Данас се уз медикаменте, правилном исхраном и умереном физичком активношћу, може успешно држати под контролом.

Трећа врста дијабетеса јавља се код трудница, око 4 одсто трудница има повишен ниво глукозе у крви.  Врста хормона која помаже правилном развоју трудноће  доводи до тога да инсулин слабије делује услед чега се јавља инсулинска резистенција, па је телу труднице потребно 3 пута више овог хормона,уколико се на време не дијагностикује може довести до оштећења плода, зато је јако битно да се на време крене са терапијом

И предијабетес који иако је много блажи, представља како лекари кажу ''узбуну највишег степена'', представљају га благо повишене вредности глукозе у крви.

ЗАТО ПОСВЕТИТЕ МАЛО ВРЕМЕНА ВАШЕМ ЗДРАВЉУ, И ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ 14. НОВЕМБРА У ПРОСТОРИЈАМА ТУРИСТИЧКО ИНФОРМАТИВНОГ ЦЕНТРА АЛЕКСИНАЦ (локал преко пута поште) У ПЕРИОДУ ОД 10 ДО 12 САТИ У АКЦИЈИ БЕСПЛАТНОГ МЕРЕЊА ШЕЋЕРА У КРВИ.

Ивана Радивојевић
Еберс асоцијација за особе са дијабетесом


# превенција Ивана Радивојевић дијабетес
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима