Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

rss

13.11.2015. Ivana Radivojević

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa je globalna kampanja koja se obeležava  14 novembra u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija i preko 230 članica udruženja Međunarodne dijabetes federacije, kao i drugim  udruženjima i organizacijama.

Procenjuje se da danas u svetu  ima oko 387 miliona obolelih od dijabetesa, a u Srbiji 710 hiljada. Poražavajuća je činjenica da na svakih 10 sekundi u svetu jedna osoba umre od komplikacija dijabetesa.

Zato koristimo priliku da skrenemo pažnju javnosti ne samo na lečenje dijabetesa već i na prevenciju , kako bi se povećala svest o šećernoj bolesti ali i uputimo n na  složenost zdravstvenih i socijalnih posledica ove bolesti.

Postoje 4 vrste šećerne bolesti koje iako koriste zajednički naziv, imaju među sobom  jasne razlike.

Dijebetes tip 1 uglavnom se dijagnostikuje kod dece i omladine, imuni sistem tela napada i uništava ćelije koje proizvode insulin, pa je potreban redovan dnevni unos insulina putem injekcija.

Kod dijabetesa tip-a 2, ćelije ne proizvode ili ne reaguju dovoljno na insulin, često se povezuje i sa gojaznošću i nepravilnim načinom života. Danas se uz medikamente, pravilnom ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću, može uspešno držati pod kontrolom.

Treća vrsta dijabetesa javlja se kod trudnica, oko 4 odsto trudnica ima povišen nivo glukoze u krvi.  Vrsta hormona koja pomaže pravilnom razvoju trudnoće  dovodi do toga da insulin slabije deluje usled čega se javlja insulinska rezistencija, pa je telu trudnice potrebno 3 puta više ovog hormona,ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje može dovesti do oštećenja ploda, zato je jako bitno da se na vreme krene sa terapijom

I predijabetes koji iako je mnogo blaži, predstavlja kako lekari kažu ''uzbunu najvišeg stepena'', predstavljaju ga blago povišene vrednosti glukoze u krvi.

ZATO POSVETITE MALO VREMENA VAŠEM ZDRAVLjU, I PRIDRUŽITE NAM SE 14. NOVEMBRA U PROSTORIJAMA TURISTIČKO INFORMATIVNOG CENTRA ALEKSINAC (lokal preko puta pošte) U PERIODU OD 10 DO 12 SATI U AKCIJI BESPLATNOG MERENjA ŠEĆERA U KRVI.

Ivana Radivojević
Ebers asocijacija za osobe sa dijabetesom


# prevencija Ivana Radivojević dijabetes
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima