Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стотине километара до дијализе

rss

16.07.2012. Извор: РТС

Болесници којима је неопходна трансплантација бубрега често на дијализи проведу неколико година. Неки од њих, као што је случај са пацијентима из Алексинца, до првог дијализног центра прелазе више стотина километара, три пута недељно.

Припремила Драгана Сотировски

У нишком Клиничком центру урађена је још једна успешна трансплантација бубрега. Пацијенту из Лесковца спасен је живот, јер му је пресађен орган са живог донора. Међутим, они који немају сроднике даваоце, не знају када ће бити излечени, па на дијализи проведу неколико година.

Већина пацијената која чека на трансплантацију бубрега, на дијализи је три пута недељно по четири сата. До најближег дијализног центра, многима од њих треба по неколико сати вожње у једном правцу.

Они који живе у мањим местима у околини Ниша, годишње због дијализе пређу у просеку 15.000 километара. У Енглеској на пример, нико до дијализног центра не путује дуже од пола сата.

"Нашег пацијента Хитна помоћ вози док се не покупе сви остали пацијенти који тог дана иду на дијализу. Одлазе потом у Ниш, тамо проводе четири сата, а онда поново иста прича назад", објашњава др Радован Живадиновић, помоћник директора Здравственог цнетра у Алексинцу. "Онај ко је последњи ушао у комби силази први, а онај који је најраније устао и први пошао на дијализу силази из комбија последњи. То је зиста велико малтретирање."

Због тога пацијенти свакодневно долазе са притужбама.

"Замсилите дотрајали комби Хитне помоћи који превози дванаесторо болесних људи, без климе, на темапратури која унутар аута достиже 60 степени", каже др Зоран Минић, начелник Хитне помоћи у Алексинцу. "Међу тим пацијентима има и позитивних са жутицом Бе и Це. Ми, заправо, не бисмо смели да их превозимо истим возилом, међутим шта да радите када Хитна помоћ у Алексинцу има само једно возило за те намене."

Иако је Министарство здравља одобрило изградњу дијализног центра у Алексинцу, радови на адаптацији простора од 200 квадрата још нису ни почели.

Када ће почети реконструкција постојеће зграде у којој се сада налазе АТД и Уролошка клиника нико не зна. За адаптацију је потребно 10 милиона динара које је Министарство издвојило за те намене. Четрдесет четворо пацијента из Алексннца, Ражња и Сокобање добиће тако дијализни центар близу куће.

У дијализном центру у Алексинцу, који ће имати двадесетак кревета, требало би да буде отворено седамнаест нових радних места.

Према речима проф. др Видојка Ђорђевића, руководиоца тима за трансплантацију на југу Србије, за програм успешне трансплантације бубрега најзначајније је да пацијенти на дијализи буду у најбољем здравственом стању, што се може постићи ако се програм дијализе адекватно спроводи.

Отварањем дијализног центра у Куршумлији пре две године, бубрежним болесницима из тог краја помоћ је ближа и више не морају да двадесетак сати недељно проведу путујући на неопходан третман.


Коментара: 0


# хитна помоћ Зоран Минић Радован Живадиновић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима