Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stotine kilometara do dijalize

rss

16.07.2012. Izvor: RTS

Bolesnici kojima je neophodna transplantacija bubrega često na dijalizi provedu nekoliko godina. Neki od njih, kao što je slučaj sa pacijentima iz Aleksinca, do prvog dijaliznog centra prelaze više stotina kilometara, tri puta nedeljno.

Pripremila Dragana Sotirovski

U niškom Kliničkom centru urađena je još jedna uspešna transplantacija bubrega. Pacijentu iz Leskovca spasen je život, jer mu je presađen organ sa živog donora. Međutim, oni koji nemaju srodnike davaoce, ne znaju kada će biti izlečeni, pa na dijalizi provedu nekoliko godina.

Većina pacijenata koja čeka na transplantaciju bubrega, na dijalizi je tri puta nedeljno po četiri sata. Do najbližeg dijaliznog centra, mnogima od njih treba po nekoliko sati vožnje u jednom pravcu.

Oni koji žive u manjim mestima u okolini Niša, godišnje zbog dijalize pređu u proseku 15.000 kilometara. U Engleskoj na primer, niko do dijaliznog centra ne putuje duže od pola sata.

"Našeg pacijenta Hitna pomoć vozi dok se ne pokupe svi ostali pacijenti koji tog dana idu na dijalizu. Odlaze potom u Niš, tamo provode četiri sata, a onda ponovo ista priča nazad", objašnjava dr Radovan Živadinović, pomoćnik direktora Zdravstvenog cnetra u Aleksincu. "Onaj ko je poslednji ušao u kombi silazi prvi, a onaj koji je najranije ustao i prvi pošao na dijalizu silazi iz kombija poslednji. To je zista veliko maltretiranje."

Zbog toga pacijenti svakodnevno dolaze sa pritužbama.

"Zamsilite dotrajali kombi Hitne pomoći koji prevozi dvanaestoro bolesnih ljudi, bez klime, na temapraturi koja unutar auta dostiže 60 stepeni", kaže dr Zoran Minić, načelnik Hitne pomoći u Aleksincu. "Među tim pacijentima ima i pozitivnih sa žuticom Be i Ce. Mi, zapravo, ne bismo smeli da ih prevozimo istim vozilom, međutim šta da radite kada Hitna pomoć u Aleksincu ima samo jedno vozilo za te namene."

Iako je Ministarstvo zdravlja odobrilo izgradnju dijaliznog centra u Aleksincu, radovi na adaptaciji prostora od 200 kvadrata još nisu ni počeli.

Kada će početi rekonstrukcija postojeće zgrade u kojoj se sada nalaze ATD i Urološka klinika niko ne zna. Za adaptaciju je potrebno 10 miliona dinara koje je Ministarstvo izdvojilo za te namene. Četrdeset četvoro pacijenta iz Aleksnnca, Ražnja i Sokobanje dobiće tako dijalizni centar blizu kuće.

U dijaliznom centru u Aleksincu, koji će imati dvadesetak kreveta, trebalo bi da bude otvoreno sedamnaest novih radnih mesta.

Prema rečima prof. dr Vidojka Đorđevića, rukovodioca tima za transplantaciju na jugu Srbije, za program uspešne transplantacije bubrega najznačajnije je da pacijenti na dijalizi budu u najboljem zdravstvenom stanju, što se može postići ako se program dijalize adekvatno sprovodi.

Otvaranjem dijaliznog centra u Kuršumliji pre dve godine, bubrežnim bolesnicima iz tog kraja pomoć je bliža i više ne moraju da dvadesetak sati nedeljno provedu putujući na neophodan tretman.


Komentara: 0


# hitna pomoć Zoran Minić Radovan Živadinović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima