Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шта седење чини вашем здрављу?

rss

11.01.2015. Др Марко Јовановић

Зашто је седење тако лоше за нас и да ли може вежбање смањити негативне ефекте? Најновије епизода РиАус у недељи науке објашњава седење и резултати могу вас изненадити. Можда желите да устанете и ово.

Шта седење чини вашем здрављу?

Већи број истраживања сугерише да количина времена које проведете седећи може повећати ризик од разних здравствених проблема, као што су дијабетес и кардиоваскуларне болести, каже најновији епизода РиАус у недељи науке.

Једна посебна студија је показала да због количине времена које људи проводе седећи мења дужину њихових теломера. Теломере су ДНК капе на крају наших хромозома и сваки пут када се ћелија дели у нашем телу, теломере постају све краће. Природан процес старења на крају доводи до теломера који су веома кратке, ћелије се више не могу поделити. Али одређене болести или старење могу такође мењати дужину наших теломера и убрзати процес, повећава се ризик код стања повезаних са старењем. Једано такаво понашање је седење.

Изненађујуће, студије су показале да је вежбање не смањује негативне ефекте седења. Када су истраживачи анализирали ефекте седења на људе који су били супер-фит и често вежбали, као што су тркачи, открили су да седење подједнако лоше за њих као и код људи који не вежбају.

Какво је решење? Стојећи столови.

The solution? Standing desks.
 

Погледајте видео: https://www.youtube.com/watch?v=IOfjQN78qVc

Извор:RiAus

Коментара: 0


# Марко Јовановић др седење
@MarkoodMorave @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима