Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Др Марко Јовановић, први алексиначки ротаријанац

rss

03.01.2018.

Др Марко Јовановић је први Алексинчанин, члан организације Ротаријанаца.

Др Марко Јовановић, први алексиначки ротаријанац

Марко је члан ротари клуба Цар Константин у Нишу. По занимању је лекар, до сада је радио у неколико мултинационалних компанија из области менаџмента у здравству. Прошао је преко 30 различитих пословних обука у бизнису, говори енглески и немачки језик.

Ексклузивно за Алексинац.Нет, др Јовановић је дао интервју у коме је укратко представио Ротари организацију којој припада већ неколико година.

> Поштовани г. Јовановићу, званично сте први алексиначки Ротаријанац, реците нам шта је циљ Ротарија?

Циљ Ротарија је да подстакне и негује идеал услуге као основе вреданости подухвата:

 • Развој познанства као шансе за служење;
 • Високи етички стандарди у послу и професији, уважавање корисности свих занимања и коришћење занимања сваког Ротаријанца као шансе за служење друштву;
 • Примењивање идеала служења у личном, пословном и друштвеном животу Ротаријанаца;
 • Напредак међународног разумевања, добре воље и мира.

Када се проверава да ли је нека планирана акција у духу Ротарија, ставља се на тест четири питања. Тест се састоји од 4 питања на које се мора добити тачан одговор:

 • Да ли је истина?
 • Да ли је поштено према свима?
 • Да ли гради добру вољу и пријатељство?
 • Да ли је корисно за све?

> Чланство у Ротари организацији врло често се везује за куповину утицаја, дипломатију, пословне способности или неку врсту скривеног односно утицаја из сенке. Има ли истине у томе?

Клуб је секуларна организација и свако може да се учлани, без обзира на пол, боју коже, религију или политичко опредељење. У основи у Ротарију нема политике и религије.

На званичним деловима састанака о политици се не прича, и из Ротари клуба никада неће изаћи било какав политички став. Санкција у случају кршења ових принципа је тренутно искључење из Клуба. Припадници Ротари клуба су из различитих политичких опција, религијских, националних. То је њихова приватна ствар, на коју Клуб не може да утиче, али њихов став никада неће бити потписан од стране Клуба.

Наравно, људи који су укључени у Ротари клуба су успешни и утицајни и у другим сверама. Постији лични утицај и лични контакти са људима из других земаља који су такође Ротаријанци.

Донекле ваше је питање тачно. Ротаријанци, својим познанствима и контактима ипак јесу „центри моћи“. Неки од њих су и дипломате, попут Љубомир Орловић, аташе за привредну размену Амбасаде Бразила, Зоран Јеремић, генерални конзул у Аустрији, и египатски амбасадор Хасхмет Кхалед и други.

> У животу Ротаријанаца је пуно како пословних људи, тако и историјски важних личности. Можеш ли нам рећи који су ти људи који су били чланови одређених Ротари клубова, а у ближој или даљој историји представљају важне личности, како за домаћу тако и за инострану јаност?

Тако је, међу Ротаријанцима се налазе многе познате личности. То су: Нил Армстронг (Rotary Club of Wapakoneta) астронаут и први човек који је ходао на Месецу, Томас Едисон (Rotary Club of Orange) познати проналазач, Орвил Рајт (Rotary Club of Dayton) један од Браће Рајт који су први успешно изели лет својим прављеним авионом, НКВ Принц Чарлс (Rotary Club of Banchory-Ternan) Принц Енглеске, НКВ Принц Филип (Rotary Club of Edinburgh) Принц Енглеске, сер Винстон Черчил (Rotary Club of London) енглески политичар и премијер у току II светског рата, Председник Џон Кенеди (Rotary Club of Hyannis) бивши Председник САДа, Председник Френклин Рузвелт (Rotary Club of Albany) бивши Председник САДа, Волт Дизни (Rotary Club of Palm Springs), Томас Ман (Rotary Club of Munich) познати немачки писац и добитник Нобелове награде за књижевност, Папа Францис (Rotary Club of Buenos Aires), Лучано Павароти (Rotary Club of Modena) италијански оперски певач, Леополд Пирели (Rotary Club of Milano) компанија Пирели (Pirelli) из Италије, Сем Валтон (Rotary Club of Bentonville) оснивач компаније Вол Март (Wal-Mart), Роалд Амундсен (Rotary Club of Oslo) први норвежанин који је први био на Јужном Полу 1911. године, сер Edmund Хилари (Club of Auckland New Zealand) истраживач, филантроп и истраживач и прва особа који се попео на планину Еверест.

Неки од познатих и утицајних људи били су чланови Ротари клубова у Србији. Па тако Ротаријанци су били Милан Стојадиновић, адугогодишњи министар и председник владе, Иву Андрића, књижевник, Михаило Петровић Алас, математичар, Драгутин Прица, адмирал и командант морнарице, Добривоје Стошевић, министара просвете. Они су били веома активни су спречавању сукоба. У Ротаријанце се убрајају Војислав Вукчевић главни тужиоц суда за ратне злочине, Драгомир Ацовић из крунског савета, Војислав Миловановић протонеимар Храма светог Саве, Ден Тана из Црвене Звезде, Владица Поповић тренер, Ивана Михић и Светислав Гонцић глумци, као и пуно познатих адвоката, хирурга и лекара до Николе Хајдина председника САНУ.

> Код нас Ротари клуб постоји већ двадесетак година. Колико су припадници одређеног Ротари клуба били важни у одређеним историјским околностима? Конкретно у спречавању настанка ратова, у покушају спречавања бомбардовања, у успостављању пословних веза везаних за инвестиције у Србију или у дипломатским одлукама које су доношене, а тичу се Србије.

Ротари у Србији постоји дуже.

Ротари у Краљевини Југославији почиње 1927. године. Започео га је лекар Војислава Кујунџића који је имао пословне и пријатељске везе са чехословачким ротаријанцима. У септембру 1928. године, гувернер дистрикта посећује Београд да би присуствовао састанку организационог одбора будућег Ротари клуба Београд у хотелу Српски краљ.

Ротари у Краљевини Југославији је престао да ради 1941. године због Другог светског рата. После рата Ротари није обновљен у многим земљама Источне Европе, па ни у Југославији. Ротари се у Србију вратио тек 90-их година. Одлуком борда директора Ротари Интернационала 8. маја 1992. године је поново основан Ротари клуб Београд који је имао 29 чланова. Због санкција УН-а уведених према СР Југославији 1992. године, оснивање других клубова је морало да сачека. Током овог периода је почело оснивање Ротаракт клубова, јер се на њих нису односиле санкције. Када су санкције укинуте, Ротари је почео да се шири по целој Србији и данас има више од 50 клубова.

> Како Ротари омогућава да се помоћ и промене дешавају?

Промоција мира је један од главних циљева организације. Око 65 милиона људи у свету је расељено због последица ратних конфликата и изгнанстава.

Кроз самоодрживе пројекте, стипендије и друге активости, Ротари ради на решавању конфликата, етничких тензија, проблема неједнакости, неравноправности, сиромаштва, као и немогућности приступа образовању и другим ресурсима.

• 142.000 $ прикупљено за промоцију мира
• 100 Ротари стипендија се додељује сваке године за обуку у Ротарy Пеаце центрима широм света

> Ускоро у нашој средини може да заживи и та врста организације, односно да се формира Ротари клуб. Можеш ли нам рећи, има ли основа да се у Алексинцу сакупи 20 или 40 људи способних да формирају једно језгро које би сутрадан прерасло у адекватан, односно частан, поштен, вредан Ротари клуб.

Рад на основању клуба је почео још пре 2-3 године. На почетку се радило на проналажењу чланова који би се активирали у локалној заједници, а онда и на неколико пројеката који су се тицали саме заједнице. Ово су неке од њих.

Помоћ за набавку полуконцертног клавира за омш “Владимир Ђорђевић” Алексинац.
https://www.aleksinac.net/?view=cir&action=news&id=klavir-za-aleksinac&category=kultura
https://www.aleksinac.net/vesti/rts-skolska-godina-u-znaku-novog-instrumenta.html

Помоћ у организацији акције “55 пуних маратона за 55 узастопних дана“ у Алексинцу.
https://www.aleksinac.net/sport/55-maratona-za-55-dana.html
https://www.aleksinac.net/sport/55-maratona-za-55-dana-33-dan-aleksinac.html

Тако је, и што се тиче Алексинца, сматра се да постоји добра основа да се сакупи 20-так људи способних да формирају једно језгро које ће формирати добар Ротари клуб.


Желите да постанете Ротаријанац?

Мото Ротарија је Несебично служење (Service Above Self).

Основни принципи Ротарија су: Да ли је вођено принципом истинитости? Да је фер према свим укљученим странама? Да ли ће утицати на изградњу добре воље и бољих односа међу људима? Да ли ће донети добробит свима на које активност утиче?

Уколико сте успешни у својој професији, радите у складу са нашим начелима, имате довољно за себе и желите да помажете другима који немају и којима је потребна помоћ, желите да стекнете нове пријатеље широм света, да се дружите са лидерима и унапређујете своју заједницу и себе, и заинтересовани сте да постанете члан клуба, будите слободни да нас контактирате.

Неколико корисних линкова:

Сајт РИ: https://www.rotary.org/
Сајт Гувернера: http://www.banedg2483.com/
Сајт Ротари Србија http://rotarydistrict2483.com/rotary-u-srbiji-crnoj-gori/
Локација клубова: http://bid.rotarydistrict2483.com/services/
Преузмите докуменат: ABECEDA Rotarija

Коментара: 2


# Ниш интервју Београд Алексинац.Нет Ротари клуб Марко Јовановић др Винстон Черчил Џон Кенеди Владимир Ђорђевић Принц Чарлс Алексинчани
@aleksinacnet @MarkoodMorave @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+15) (-)

  Milan 19.01.2018.
  Gubljenje vremena....
  Imao sam prilke u Beogradu u restoranu Le Petit Piaf (Skdarlija 34), da prisustvujem njihovom stasnku.
  Prisutni je bilo oko 20 tak visoko obrazovni ljudi
  (lekari, dirktori banaka, profesori...)
  Oni su tri sata raspravljali i filozofirali kome treba uputiti donaciju polovne garderobe (2 dzaka su bila u pitanju).
  Ideje su bile "strasne" kao u nekoj komediji, da covek pomisli da doniraju 2 stane, a ne 2 dzaka polovne garderobe....
  U sustini to su dokoni ljudi koji gube vreme....

 • (+20) (-)

  Milan 19.01.2018.
  Gubljenje vremena.... Imao sam prilku u Beogradu u restoranu Le Petit Piaf (Skdarlija 34), da prisustvujem njihovom stasnku. Prisutni je bilo oko 20-ak visoko obrazovni ljudi (lekari, dirktori banaka, profesori...) Oni su tri sata raspravljali i filozofirali kome treba uputiti donaciju polovne garderobe (2 dzaka su bila u pitanju). Ideje su bile "strasne" kao u nekoj komediji, da covek pomisli da doniraju 2 stana, a ne 2 dzaka polovne garderobe.... U sustini to su dokoni ljudi koji gube vreme....


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима