Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Спајају се дом здравља и болница у Здравствени центар

rss

16.02.2021.

Одлуком Владе Србије домови здравља и опште болнице у 6 локалних самоуправа на југу земље спојиће се у једну институцију - Здравствени центар. Јединствени центар добиће Алексинац, Пирот, Прокупље, Лесковац, Врање и Сурдулица.

Фото: архива

Дугонајављивани план реорганизације здравствених установа у Србији коначно је дошао на дневни ред Владе. После 14 година ствари се враћају на почетну тачку, када су се домови здравља и опште болнице раздвојили.

Суштински за већину запослених ствари се не мењају, неће бити смањена броја радника, међутим, након спајања, постојаће само један управа, са једним директором, замеником директора, финансијском службом.

Даном почетка рада Здравствени центар преузима средства, имовину, права, обавезе и запослене Дома здравља Алексинац и Опште болнице Алексинац. Органи Здравственог центра јесу директор, Управни одбор и Надзорни одбор. Управни одбор Здравственог центра има 5 чланова од којих су 2 члана из реда запослених у Здравственом центру, а 3 члана су представници оснивача. Надзорни одбор Здравственог центра има 5 чланова од којих су 2 члана из реда запослених у Здравственом центру, а 3 члана су представници оснивача - пример је из Алексинца.

Исто важи и за будуће здравствене центре и у Пироту, Прокупљу, Сурдулици, Лесковцу и Врању, а за почетно стање нових институција узима се 30. јун прошле године, од када важи билансно стање и од тог датума важе средства, имовина, али и права и обавезе.

Биланс стања утврдиће органи управљања Дома здравља Алексинац и Опште болнице Алексинац, који престају са радом даном почетка рада Здравственог центра. Здравствени центар почиње са радом даном уписа у надлежни регистар - стоји у одлуци Владе.

Влада Србије ће именовати чланове Привременог управног одбора, Привременог Наџорног одбора и в.д. директоре у року од 30 дана, а они имају задатак доношења статута и других аката.

Рок за конституисање управе није наведен у овој одлуци.

Извор


# Дом здравља Прокупље болница
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима