Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Руски научници направили револуционарне протезе за кичмене пршљенове!

rss

02.01.2015. Др Марко Јовановић

Руски научници у Сибиру створили јединствене протезе за кичмене пршљенове – ради се о керамичким протезама, које су по својој грађи идентичне коштаном ткиву.

С. Мартић ( фото: илустрација)

Научници Томск Универзитета и Института за физику чврстоће и познавање материјала направили су имплант који ураста у коштано ткиво, а организам га не одбацује.

Данас се у медицини већином користе металне протезе које не одговарају у потпуности људском организму. Често настају компликације и упални процеси, који захтевају додатно лечење и поновне операције. Руско знање (know-how) омогућава избегавање ових непријатности.

Нова, керамичка протеза има порозну структуру и факторе раста који побољшавају регенерацију коштаног ткива приликом урастања.

Захваљујући томе што је према грађи блиска костима, она не изазива никакве постоперацијске компликације и инфекције, па самим тим нема потребе за операцијама ради вађења имплантанта или његове замене.

Ове протезе покривају се специјалним лекарским препаратима који олакшавају уградњу у организам.

Експерименти доказују ефикасност технологије, па су најављени први прототипи вештачких кичмених пршљена.

Научници, за сада, нису спремни тачно казати кад ће се нове протезе појавити у редовној лекарској процедури, али истичу како ће сва потребна испитивања бити завршена у најскоријој будућности, преноси Глас Русије.

Извор: UDARNOcom

Коментара: 0


# Русија Марко Јовановић др кичма наука
@MarkoodMorave @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима