Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ruski naučnici napravili revolucionarne proteze za kičmene pršljenove!

rss

02.01.2015. Dr Marko Jovanović

Ruski naučnici u Sibiru stvorili jedinstvene proteze za kičmene pršljenove – radi se o keramičkim protezama, koje su po svojoj građi identične koštanom tkivu.

S. Martić ( foto: ilustracija)

Naučnici Tomsk Univerziteta i Instituta za fiziku čvrstoće i poznavanje materijala napravili su implant koji urasta u koštano tkivo, a organizam ga ne odbacuje.

Danas se u medicini većinom koriste metalne proteze koje ne odgovaraju u potpunosti ljudskom organizmu. Često nastaju komplikacije i upalni procesi, koji zahtevaju dodatno lečenje i ponovne operacije. Rusko znanje (know-how) omogućava izbegavanje ovih neprijatnosti.

Nova, keramička proteza ima poroznu strukturu i faktore rasta koji poboljšavaju regeneraciju koštanog tkiva prilikom urastanja.

Zahvaljujući tome što je prema građi bliska kostima, ona ne izaziva nikakve postoperacijske komplikacije i infekcije, pa samim tim nema potrebe za operacijama radi vađenja implantanta ili njegove zamene.

Ove proteze pokrivaju se specijalnim lekarskim preparatima koji olakšavaju ugradnju u organizam.

Eksperimenti dokazuju efikasnost tehnologije, pa su najavljeni prvi prototipi veštačkih kičmenih pršljena.

Naučnici, za sada, nisu spremni tačno kazati kad će se nove proteze pojaviti u redovnoj lekarskoj proceduri, ali ističu kako će sva potrebna ispitivanja biti završena u najskorijoj budućnosti, prenosi Glas Rusije.

Izvor: UDARNOcom

Komentara: 0


# Rusija Marko Jovanović dr kičma nauka
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima