Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проф. др Ненад Дикић: Шта треба да знамо о тестовима на корону

rss

09.08.2020. Божа Марковић Несврћанин / Телеграф

Професор доктор Ненад Дикић, пореклом из Горњег Адровац, из породице у којој има неколико доктора наука у овој области и стриц Предрага Новаковића, једног од две хиљаде дипломата ветеринарске патологије у свету, бави се у својим колумнама у Телеграфу и питањима у ширем контексту звања лекара, али на посебан начин што га издваја од многих са својим типичним гледањем на звање преко потребно у ово време.

Фото: Pixabay

Верујемо да се многи слажу са тим што стоји у његовим редовима, па је ова прилика да се и на овај начин захвали нашим докторима, али и ода признање за високи професионализам кога исказују у свом раду.

У том смислу преносимо овај чланак читаоцима Aлексинац.нет.


Испоставило се тачно - тестови на корону ће постати део наше свакидашњице и хтели то или не мораћемо да разумемо основне појмове. Постоје две врсте тестова: ПЦР (енг. Полимерасе Цхаин Реацтион) или тест којим се детектује вирус и Елиса (енг. ензyме-линкед иммуносорбент ассаy) или тест којим се детектују антитела, односно одговор организма на инфекцију вирусом.

Први тест се заснива на детектовању ензима реверзне трансктриптазе из бриса носа, ларинкса или бронхија. Он је позитиван и пре него што особа има симптоме. Значајан јер указује на људе који имају вирус, а још тога нису ни свесни и представљају преносиоце. ПЦР тест може да буде позитиван и непосредно када човек прележи инфекцију, али од тог тренутка много бољи су имунолошки тестови.

Имунолошки тестови на антитела показују одговор домаћина на вирус. Постоји неколико имуноглобулина који детектујемо, али генерално нас интересују два: ИгМ и ИгГ. Елиса тест је врло специфичан, чак до 99%. Суштина серолошких тестова је да се тестира крв и да могу да покажу позитиван тест након две недеље од почетка инфекције, када прво стартују ИгМ антитела да би након њих почела и ИгГ антитела да се стварају.

У тренутку уласка вируса у тело, почињу да се стварју ИгМ антитела, која покушавају да неутралишу вирус и зауставе инфекцију. И то је суштина имунологије. Код неких људи инфекција не мора да се испољи, али ће њихов организам развити антитела на корону и тако ће настати имунитет на вирус. Имуноглобулин ИгМ има задатак да заустави инфекцију на почетку, да би му се за 7 до 14 дана придружили имуноглобулини ИгГ.

Тако ИгМ представља доказ актуелне инфекције, а ИгГ доказ да је неко прележао ковид инфекцију. У тренутку актуелне инфекције ИгМ и ИгГ се детектују заједно, што представља тренутак када ИгМ почиње да опада а ИгГ почиње да расте или у преводу тренутак када болест јењава и долази до оздрављења.

Детекција ИгГ касније у узорку указује да је дата особа била у контакту са короном и да је преболела, али још увек постоји недоумица да ли је стекла имунитет и уколико јесте колико дуго ће
бити заштићена.

(Проф. Др Ненад Дикић, Универзитет Сингидунум)

Извор


# Божа Марковић - Несврћанин телеграф коронавирус Ненад Дикић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима