Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prof. dr Nenad Dikić: Šta treba da znamo o testovima na koronu

rss

09.08.2020. Boža Marković Nesvrćanin / Telegraf

Profesor doktor Nenad Dikić, poreklom iz Gornjeg Adrovac, iz porodice u kojoj ima nekoliko doktora nauka u ovoj oblasti i stric Predraga Novakovića, jednog od dve hiljade diplomata veterinarske patologije u svetu, bavi se u svojim kolumnama u Telegrafu i pitanjima u širem kontekstu zvanja lekara, ali na poseban način što ga izdvaja od mnogih sa svojim tipičnim gledanjem na zvanje preko potrebno u ovo vreme.

Foto: Pixabay

Verujemo da se mnogi slažu sa tim što stoji u njegovim redovima, pa je ova prilika da se i na ovaj način zahvali našim doktorima, ali i oda priznanje za visoki profesionalizam koga iskazuju u svom radu.

U tom smislu prenosimo ovaj članak čitaocima Aleksinac.net.


Ispostavilo se tačno - testovi na koronu će postati deo naše svakidašnjice i hteli to ili ne moraćemo da razumemo osnovne pojmove. Postoje dve vrste testova: PCR (eng. Polimerase Chain Reaction) ili test kojim se detektuje virus i Elisa (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) ili test kojim se detektuju antitela, odnosno odgovor organizma na infekciju virusom.

Prvi test se zasniva na detektovanju enzima reverzne transktriptaze iz brisa nosa, larinksa ili bronhija. On je pozitivan i pre nego što osoba ima simptome. Značajan jer ukazuje na ljude koji imaju virus, a još toga nisu ni svesni i predstavljaju prenosioce. PCR test može da bude pozitivan i neposredno kada čovek preleži infekciju, ali od tog trenutka mnogo bolji su imunološki testovi.

Imunološki testovi na antitela pokazuju odgovor domaćina na virus. Postoji nekoliko imunoglobulina koji detektujemo, ali generalno nas interesuju dva: IgM i IgG. Elisa test je vrlo specifičan, čak do 99%. Suština seroloških testova je da se testira krv i da mogu da pokažu pozitivan test nakon dve nedelje od početka infekcije, kada prvo startuju IgM antitela da bi nakon njih počela i IgG antitela da se stvaraju.

U trenutku ulaska virusa u telo, počinju da se stvarju IgM antitela, koja pokušavaju da neutrališu virus i zaustave infekciju. I to je suština imunologije. Kod nekih ljudi infekcija ne mora da se ispolji, ali će njihov organizam razviti antitela na koronu i tako će nastati imunitet na virus. Imunoglobulin IgM ima zadatak da zaustavi infekciju na početku, da bi mu se za 7 do 14 dana pridružili imunoglobulini IgG.

Tako IgM predstavlja dokaz aktuelne infekcije, a IgG dokaz da je neko preležao kovid infekciju. U trenutku aktuelne infekcije IgM i IgG se detektuju zajedno, što predstavlja trenutak kada IgM počinje da opada a IgG počinje da raste ili u prevodu trenutak kada bolest jenjava i dolazi do ozdravljenja.

Detekcija IgG kasnije u uzorku ukazuje da je data osoba bila u kontaktu sa koronom i da je prebolela, ali još uvek postoji nedoumica da li je stekla imunitet i ukoliko jeste koliko dugo će
biti zaštićena.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Izvor

Komentara: 0


# Boža Marković - Nesvrćanin telegraf koronavirus Nenad Dikić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima