Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Посебна ординација за преглед пацијената са респираторним симптомима

rss

18.03.2020.

У Министарству здравља у Београду одржан састанак свих директора домова здравља из целе Србије, на коме су добијена прецизна упутства о даљем поступању свих домова здравља у контроли епидемије изазване корона вирусом. Главно упутство тиче се отварања посебне издвојене ординације са посебним улазом, у којој ће се прегледавати искључиво пацијенти са високом температуром и респираторним симптомима, са територије целе општине.

Посебна ординација за преглед пацијената са респираторним симптомима

Већ у току данашњег преподнева, организовали смо и припремили све што је потребно да се то реализује, и издвојена ординација почиње са радом већ сутра.

Пошто ЈЕДИНО у амбуланти Житковац постоји изузетно услован део амбуланте који је одвојен од остатка амбуланте и има посебан улаз, одлучено је да се издвојена ординација отвори у њему. Улаз у тај део амбуланте налази се између главног улаза у амбуланту и улаза у апотеку Апотекарских установа Ниш. Налази се у ул. Драгољуба Вујића бр. 11. У ординацији ће за сада радити један лекар и једна сестра, од 6 ујутру до 22 сата увече, како радним данима, тако и викендом. Ако се број пацијената повећа, повећаће се и број особља, а у ординацији у истом тренутку, ако се укаже потреба, могу да раде истовремено до 3 екипе лекар/сестра. По налогу Министарства, у једном тренутку, ако се за тим укаже потреба или Министарство посебно наложи, ова ординација радиће 24 часа дневно.

Ординација почиње са радом у 6 сати ујутру, у среду 18. марта. У њој ће се прегледавати сви одрасли пацијенти са територије општине Алексинац који имају високу температуру или симптоме обољевања респираторног тракта. Деца ће се прегледавати на истом месту као и до сада.

ВАЖНА НАПОМЕНА ПАЦИЈЕНТИМА ОВЕ ОРДИНАЦИЈЕ:

Ако имате неке од симптома и знакова који указују на потенцијално обољевање од корона вируса, трудите се да своје кретање контролишете те да до ове ординације али и других дестинација вашег минимално нужног кретања, долазите колима ако је могуће, да носите маску за нос и уста (ако је немате, импровизујте је употребом било које погодне тканине, али немојте шетати међу здравима без икакве маске), да се не задржавате у разговору ни са ким, и да уђете право у ординацију, ради спречавања ширења болести. Понављамо да ова болест генерално није тешка, да већина популације и не захтева било какву интервенцију лекара, али да се очекује да ће 5-6% оболелих захтевати интервенцију здравствених радника и одговарајућу негу, те да наведеним понашањем штитимо управо њих, а то су наши старији суграђани који припадају категорији најосетљивијих. Пошто је у питању потпуно нова болест, још увек се о њој много тога не зна, али последњи непотпуни и недовољно поуздани подаци указују да је особа заразна 24-48 сати ПРЕ појаве првих симптома, и чак две недеље НАКОН излечења, те то треба имати у виду приликом свог понашања, јер морамо штитити друге, да би и други штитили нас! 

Радно време ординације: од 6 до 22 сата 

Фиксни телефон: 018/41-00-500 

Мобилни телефони: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425 

За све потребне информације од 22 сата до 6 сати ујутру позивајте следеће бројеве: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

Приликом позивања свих ових телефона ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или о изношењу симптома које имате, имајте у виду да у ординацији ради само један лекар (за сада), те да истовремено може да разговара само са једном особом.

У таквом тренутку, ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или ради консултација о симптомима које имате, можете позвати и следеће бројеве телефона у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва (од 7 до 20 сати сваког радног дана):

Фиксни телефон: 018/41-00-840 

Мобилни телефони: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430 

Подсећамо још једном да су симптоми обољевања од корона вируса следећи: 

За разлику од грипа, који наступа нагло и тепература одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми.

Често, инфекција корона вирусом почиње грозницом, праћеном сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је потребно болничко лечење.

Неки од симптома који се још наводе су: главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем. Јављају се и болови у мишићима.

Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

Извор: dzaleksinac.co.rs


# Дом здравља Житковац амбуланта коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима