Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Posebna ordinacija za pregled pacijenata sa respiratornim simptomima

rss

18.03.2020.

U Ministarstvu zdravlja u Beogradu održan sastanak svih direktora domova zdravlja iz cele Srbije, na kome su dobijena precizna uputstva o daljem postupanju svih domova zdravlja u kontroli epidemije izazvane korona virusom. Glavno uputstvo tiče se otvaranja posebne izdvojene ordinacije sa posebnim ulazom, u kojoj će se pregledavati isključivo pacijenti sa visokom temperaturom i respiratornim simptomima, sa teritorije cele opštine.

Posebna ordinacija za pregled pacijenata sa respiratornim simptomima

Već u toku današnjeg prepodneva, organizovali smo i pripremili sve što je potrebno da se to realizuje, i izdvojena ordinacija počinje sa radom već sutra.

Pošto JEDINO u ambulanti Žitkovac postoji izuzetno uslovan deo ambulante koji je odvojen od ostatka ambulante i ima poseban ulaz, odlučeno je da se izdvojena ordinacija otvori u njemu. Ulaz u taj deo ambulante nalazi se između glavnog ulaza u ambulantu i ulaza u apoteku Apotekarskih ustanova Niš. Nalazi se u ul. Dragoljuba Vujića br. 11. U ordinaciji će za sada raditi jedan lekar i jedna sestra, od 6 ujutru do 22 sata uveče, kako radnim danima, tako i vikendom. Ako se broj pacijenata poveća, povećaće se i broj osoblja, a u ordinaciji u istom trenutku, ako se ukaže potreba, mogu da rade istovremeno do 3 ekipe lekar/sestra. Po nalogu Ministarstva, u jednom trenutku, ako se za tim ukaže potreba ili Ministarstvo posebno naloži, ova ordinacija radiće 24 časa dnevno.

Ordinacija počinje sa radom u 6 sati ujutru, u sredu 18. marta. U njoj će se pregledavati svi odrasli pacijenti sa teritorije opštine Aleksinac koji imaju visoku temperaturu ili simptome oboljevanja respiratornog trakta. Deca će se pregledavati na istom mestu kao i do sada.

VAŽNA NAPOMENA PACIJENTIMA OVE ORDINACIJE:

Ako imate neke od simptoma i znakova koji ukazuju na potencijalno oboljevanje od korona virusa, trudite se da svoje kretanje kontrolišete te da do ove ordinacije ali i drugih destinacija vašeg minimalno nužnog kretanja, dolazite kolima ako je moguće, da nosite masku za nos i usta (ako je nemate, improvizujte je upotrebom bilo koje pogodne tkanine, ali nemojte šetati među zdravima bez ikakve maske), da se ne zadržavate u razgovoru ni sa kim, i da uđete pravo u ordinaciju, radi sprečavanja širenja bolesti. Ponavljamo da ova bolest generalno nije teška, da većina populacije i ne zahteva bilo kakvu intervenciju lekara, ali da se očekuje da će 5-6% obolelih zahtevati intervenciju zdravstvenih radnika i odgovarajuću negu, te da navedenim ponašanjem štitimo upravo njih, a to su naši stariji sugrađani koji pripadaju kategoriji najosetljivijih. Pošto je u pitanju potpuno nova bolest, još uvek se o njoj mnogo toga ne zna, ali poslednji nepotpuni i nedovoljno pouzdani podaci ukazuju da je osoba zarazna 24-48 sati PRE pojave prvih simptoma, i čak dve nedelje NAKON izlečenja, te to treba imati u vidu prilikom svog ponašanja, jer moramo štititi druge, da bi i drugi štitili nas! 

Radno vreme ordinacije: od 6 do 22 sata 

Fiksni telefon: 018/41-00-500 

Mobilni telefoni: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425 

Za sve potrebne informacije od 22 sata do 6 sati ujutru pozivajte sledeće brojeve: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

Prilikom pozivanja svih ovih telefona radi informisanja o bolesti koju uzrokuje korona virus, ili o iznošenju simptoma koje imate, imajte u vidu da u ordinaciji radi samo jedan lekar (za sada), te da istovremeno može da razgovara samo sa jednom osobom.

U takvom trenutku, radi informisanja o bolesti koju uzrokuje korona virus, ili radi konsultacija o simptomima koje imate, možete pozvati i sledeće brojeve telefona u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (od 7 do 20 sati svakog radnog dana):

Fiksni telefon: 018/41-00-840 

Mobilni telefoni: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430 

Podsećamo još jednom da su simptomi oboljevanja od korona virusa sledeći: 

Za razliku od gripa, koji nastupa naglo i teperatura odmah skoči i bude visoka, korona se postepeno razvija, temperatura je u početku blago povišena i polako raste, kao i ostali simptomi.

Često, infekcija korona virusom počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je potrebno bolničko lečenje.

Neki od simptoma koji se još navode su: glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Javljaju se i bolovi u mišićima.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Izvor: dzaleksinac.co.rs

Komentara: 0


# Dom zdravlja Žitkovac ambulanta koronavirus
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima