Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Надничари пренели жутицу у Параћин

rss

18.11.2012. Извор: Вечерње новости

Према првим налазима, двојица ромских младића донела заразу у село код Параћина.
После свадбе у Мозгову, радили су као најамни радници у селу Дреновац

Надничари пренели жутицу у Параћин

На Инфективном одељењу Опште болнице у Ћуприји лечи се 16 особа оболелих од хепатитиса типа А из села Дреновац. Последњи оболели је младић стар 21 годину, чија је мајка до пре неколико дана такође лечена на због жутице - потврдио је, за „Новости“, епидемиолог др Горан Радовановић, начелник Центра за превенцију заразних болести Завода за јавно здравље у Ћуприји. По свој прилици, жутица је у Дреновац стигла из алексиначког села Мозгово, које се месецима бори са овом заразном болешћу.

Ово је први случај оболевања у истој породици, што говори да се жутица шири контактом. Према речима др Радовановића, све указује на то да је зараза стигла у Дреновац из околине Алексинца.

- Два младића ромске националности била су на свадби у Мозгову, где се хепатитис А појавио, а затим су као најамни радници радили у једном дреновачком домаћинству. У међувремену су напустили то село и вратили се у места свог пребивалишта, у Суботицу и Сокобању. Један од њих се чак јавио служби хитне помоћи у Параћину због повишене температуре и опште малаксалости, што указује на жутицу - каже др Радовановић.

У међувремену, Штаб за ванредне ситуације општине Параћин и епидемиолошка служба непрекидно су на терену. Предузимају се мере да се спречи ширење заразе, мада је то веома тешко, јер оболели могу да пренесу заразу и две недеље пре појаве икаквих симптома. Такође, има оболелих који симптоме уопште немају или чак нису свесни да су болесни, а шире заразу.

У Дреновцу, као и у свим школама и вртићима у Параћину, ниво хигијене подигнут је на највиши степен, а епидемиолози непрекидно подсећају на обавезно прање руку, посебно после уласка у тоалет.


БОЛОВАЛО 100 ЉУДИ

ЕПИЛОГ првог таласа епидемије житице у алексиначкој општини је 98 оболелих, од којих је највише житеља Мозгова, чак 67. Према речима епидемиолога Родољуба Живадиновића, начелника Хигијенско-епидемиолошке службе алексиначког Дома здравља, зараза је контактна, јер ниједан од показатеља не говори да је зараза дошла из воде.

Први случај регистрован је 2. јула у Алексинцу.

- У петак смо имали нови случај жутице, али она јењава, тако да смо сада у првој половини другог таласа, у ком се спорадично болест враћа. До престанка епидемије доћи ће тек за неколико месеци - каже Живадиновић. - Срећом, нити у једном случају није било тешког оштећења јетре, па неће бити трајних последица. Многи су болест издржали „на ногама“. Један од разлога што се дошло до ширења ове упорне заразе и њеног преливања и на остале општине је и свадбено весеље, које је почетком септембра одржано у једном сеоском домаћинству у Грејачу.


ДЕЗИНФЕКЦИЈА

ХЕПАТИТИС А може се лечити и у кућним условима, али је у том случају ради заштите осталих чланова породице неопходна честа дезинфекција површина које оболели додирује - квака на вратима, славина, посуђа... Дезинфекција се обавља хлорним препаратима. Мада је сезона слава, потребно је избегавати додире и руковања, истичу у епидемиолошкој служби.

Коментара: 0


# штаб за ванредне ситуације
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима