Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nadničari preneli žuticu u Paraćin

rss

18.11.2012. Izvor: Večernje novosti

Prema prvim nalazima, dvojica romskih mladića donela zarazu u selo kod Paraćina.
Posle svadbe u Mozgovu, radili su kao najamni radnici u selu Drenovac

Nadničari preneli žuticu u Paraćin

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji leči se 16 osoba obolelih od hepatitisa tipa A iz sela Drenovac. Poslednji oboleli je mladić star 21 godinu, čija je majka do pre nekoliko dana takođe lečena na zbog žutice - potvrdio je, za „Novosti“, epidemiolog dr Goran Radovanović, načelnik Centra za prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji. Po svoj prilici, žutica je u Drenovac stigla iz aleksinačkog sela Mozgovo, koje se mesecima bori sa ovom zaraznom bolešću.

Ovo je prvi slučaj obolevanja u istoj porodici, što govori da se žutica širi kontaktom. Prema rečima dr Radovanovića, sve ukazuje na to da je zaraza stigla u Drenovac iz okoline Aleksinca.

- Dva mladića romske nacionalnosti bila su na svadbi u Mozgovu, gde se hepatitis A pojavio, a zatim su kao najamni radnici radili u jednom drenovačkom domaćinstvu. U međuvremenu su napustili to selo i vratili se u mesta svog prebivališta, u Suboticu i Sokobanju. Jedan od njih se čak javio službi hitne pomoći u Paraćinu zbog povišene temperature i opšte malaksalosti, što ukazuje na žuticu - kaže dr Radovanović.

U međuvremenu, Štab za vanredne situacije opštine Paraćin i epidemiološka služba neprekidno su na terenu. Preduzimaju se mere da se spreči širenje zaraze, mada je to veoma teško, jer oboleli mogu da prenesu zarazu i dve nedelje pre pojave ikakvih simptoma. Takođe, ima obolelih koji simptome uopšte nemaju ili čak nisu svesni da su bolesni, a šire zarazu.

U Drenovcu, kao i u svim školama i vrtićima u Paraćinu, nivo higijene podignut je na najviši stepen, a epidemiolozi neprekidno podsećaju na obavezno pranje ruku, posebno posle ulaska u toalet.


BOLOVALO 100 LjUDI

EPILOG prvog talasa epidemije žitice u aleksinačkoj opštini je 98 obolelih, od kojih je najviše žitelja Mozgova, čak 67. Prema rečima epidemiologa Rodoljuba Živadinovića, načelnika Higijensko-epidemiološke službe aleksinačkog Doma zdravlja, zaraza je kontaktna, jer nijedan od pokazatelja ne govori da je zaraza došla iz vode.

Prvi slučaj registrovan je 2. jula u Aleksincu.

- U petak smo imali novi slučaj žutice, ali ona jenjava, tako da smo sada u prvoj polovini drugog talasa, u kom se sporadično bolest vraća. Do prestanka epidemije doći će tek za nekoliko meseci - kaže Živadinović. - Srećom, niti u jednom slučaju nije bilo teškog oštećenja jetre, pa neće biti trajnih posledica. Mnogi su bolest izdržali „na nogama“. Jedan od razloga što se došlo do širenja ove uporne zaraze i njenog prelivanja i na ostale opštine je i svadbeno veselje, koje je početkom septembra održano u jednom seoskom domaćinstvu u Grejaču.


DEZINFEKCIJA

HEPATITIS A može se lečiti i u kućnim uslovima, ali je u tom slučaju radi zaštite ostalih članova porodice neophodna česta dezinfekcija površina koje oboleli dodiruje - kvaka na vratima, slavina, posuđa... Dezinfekcija se obavlja hlornim preparatima. Mada je sezona slava, potrebno je izbegavati dodire i rukovanja, ističu u epidemiološkoj službi.

Komentara: 0


# štab za vanredne situacije
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima