Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Модуларни простетски уд

rss

21.12.2014. Др Марко Јовановић

По први пут у историји, човек са ампутираним је успео да истовремено контролише два простетских удова користећи свој ум.

Модуларни простетски уд

Човек са двоструком ампутажом у САД је ушао у историју, тако што у својим мислима исто време контролише две протезе руку.

Лесли Бауг је изгубио обе руке у електричној несрећи пре 40 година, али је сада био у стању да контролише два протезе израђене у Лабораторији за примењену физику Универзитета Џон Хопкинс и да их користи за обављање разних задатака.

Једноставним размишљањем о задацима, Баугх је био у стању да покреће више објеката, укључујући празну чашу, од шалтера до вишег полице – алтивности за коју му је потребно да контролише осам засебних покрета одједном.

Протезе су познате као Модулар простетски удови (MPL - Modular Prosthetic Limbs) и они заједно са хирурзима раде реинервацију циљаног мишића.

„То је релативно нова хируршка процедура која прераспоређује нерве који су некада контролисане руку и руку“, рекао је хирург Алберт Чи са Џон Хопкинса.

„По прераспоређивању постојећих нерава, можемо омогућити људима који су имали ампутације руке да контролишу своје протезне уређаје за само размишљање о акцији коју желе да обављају.“

После операције, истраживачи радили са Баугом на њиховом систему за препознавање облика, који научницима помаже да калибришу уређај и програм чији сигнали управљају протезни удови.

„Користимо алгоритме за препознавање образаца да идентификујемо појединачне мишиће које се контрахују, како добро комуницирају једни са другима, њихове амплитуде и фреквенције“, рекао је Чи. „Ми користимо те информације и претварамо у кретањима унутар протеза.“

Једном када би измерили обрасце мишићних контракција код Бауга, они онда га опремљемљују прилагођеном утичницом која повезује протезе директно у његове реинервисане нерве руку.

Након обуке користећи виртуелну верзију уређаја, он је коначно опремљен протезама.

„Само сам у потпуно другачијем свету“, рекао је Бауг.

„Овај задатак симулира активности са којима се суочавају у свакодневном окружењу код куће“, рекао је Кортни Моран, протетичар који ради са Баугом. „Ово је било значајно јер није било могуће са тренутно доступним протеза. Био је у стању да уради ово за само 10 дана обуке, што показује интуитивно природу контроле.“

Лабораторија за примењену физику Универзитета Џон Хопкинс

Главни истраживач на пројекту, Мајкл МекЛуглин, верује да ћемо видети још више помаке у будућности. „Мислим да смо се тек почели. То је као у раним данима интернета. Постоји само огроман потенцијал пред нама, а ми тек кренули овм путем. Мислим да ће наредних пет до 10 година донети феноменалан напредак“, рекао је он.

Следећи корак ће бити за Бауга да иде кући са својим новим удова и видимо колико добро раде у спољном свету. Он је веома узбуђен.

Извор: ScienceDaily, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory


# Марко Јовановић др
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима