Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Modularni prostetski ud

rss

21.12.2014. Dr Marko Jovanović

Po prvi put u istoriji, čovek sa amputiranim je uspeo da istovremeno kontroliše dva prostetskih udova koristeći svoj um.

Modularni prostetski ud

Čovek sa dvostrukom amputažom u SAD je ušao u istoriju, tako što u svojim mislima isto vreme kontroliše dve proteze ruku.

Lesli Baug je izgubio obe ruke u električnoj nesreći pre 40 godina, ali je sada bio u stanju da kontroliše dva proteze izrađene u Laboratoriji za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins i da ih koristi za obavljanje raznih zadataka.

Jednostavnim razmišljanjem o zadacima, Baugh je bio u stanju da pokreće više objekata, uključujući praznu čašu, od šaltera do višeg police – altivnosti za koju mu je potrebno da kontroliše osam zasebnih pokreta odjednom.

Proteze su poznate kao Modular prostetski udovi (MPL - Modular Prosthetic Limbs) i oni zajedno sa hirurzima rade reinervaciju ciljanog mišića.

„To je relativno nova hirurška procedura koja preraspoređuje nerve koji su nekada kontrolisane ruku i ruku“, rekao je hirurg Albert Či sa Džon Hopkinsa.

„Po preraspoređivanju postojećih nerava, možemo omogućiti ljudima koji su imali amputacije ruke da kontrolišu svoje protezne uređaje za samo razmišljanje o akciji koju žele da obavljaju.“

Posle operacije, istraživači radili sa Baugom na njihovom sistemu za prepoznavanje oblika, koji naučnicima pomaže da kalibrišu uređaj i program čiji signali upravljaju protezni udovi.

„Koristimo algoritme za prepoznavanje obrazaca da identifikujemo pojedinačne mišiće koje se kontrahuju, kako dobro komuniciraju jedni sa drugima, njihove amplitude i frekvencije“, rekao je Či. „Mi koristimo te informacije i pretvaramo u kretanjima unutar proteza.“

Jednom kada bi izmerili obrasce mišićnih kontrakcija kod Bauga, oni onda ga opremljemljuju prilagođenom utičnicom koja povezuje proteze direktno u njegove reinervisane nerve ruku.

Nakon obuke koristeći virtuelnu verziju uređaja, on je konačno opremljen protezama.

„Samo sam u potpuno drugačijem svetu“, rekao je Baug.

„Ovaj zadatak simulira aktivnosti sa kojima se suočavaju u svakodnevnom okruženju kod kuće“, rekao je Kortni Moran, protetičar koji radi sa Baugom. „Ovo je bilo značajno jer nije bilo moguće sa trenutno dostupnim proteza. Bio je u stanju da uradi ovo za samo 10 dana obuke, što pokazuje intuitivno prirodu kontrole.“

Laboratorija za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins

Glavni istraživač na projektu, Majkl MekLuglin, veruje da ćemo videti još više pomake u budućnosti. „Mislim da smo se tek počeli. To je kao u ranim danima interneta. Postoji samo ogroman potencijal pred nama, a mi tek krenuli ovm putem. Mislim da će narednih pet do 10 godina doneti fenomenalan napredak“, rekao je on.

Sledeći korak će biti za Bauga da ide kući sa svojim novim udova i vidimo koliko dobro rade u spoljnom svetu. On je veoma uzbuđen.

Izvor: ScienceDaily, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory


# Marko Jovanović dr
@MarkoodMorave @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima