Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мамограф спреман, нема пара за техничара

rss

28.11.2012. Извор: Радио Алексинац

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас у Новом Саду да Министарство интезивно ради на решавању проблема недовољно стручно оспособљеног кадра за рад на јапанским мамографима.

Мамограф спреман, нема пара за техничара

- Сигурно је да ћемо учинити кораке да што већи број радиолога едукујемо за рад на тим мамограмима и са тим у вези разговараћемо и са јапанским амбасадором - рекла је Ђукић Дејановић.

Она је истакла да је штета што је пропуштено много времена, а да се са едукацијом радиолога није почело. Министарска здравља је на скупштинском Одбору за здравље и породицу, упозорила да постоји опасност да Србија врати Јапану тридесетак мамографа, који су лане стигли као донација владе те земље, јер се апарати не користе због недостатка рентгенолога.

Из Јапана је стигло 30 аналогних и два дигитална мамографа од којих је један пропао Здравственом центру Алексинац. Доктор Горан Џеладиновић напомиње да мамограф у алексиначкој болници може већ сутра да почне да ради, само када би било довољно стручног и обученог кадра. По његовим речима, на евиденцији Бироа за запошљавање постоје два рендген техничара која би могла да буду обучена за обављање оваквих прегледа, али Здравствени центар нема пара за њихово ангажовање.

- Што је до нас, ми смо све урадили. Били су надлежни из Винче и Карајовића и извршили сва неопходна мерења нивоа зрачења. Направљена је просторија са тамним светлима, антистатичким подом, системом за вентилацију и климатизацију, као и посебна просторија у којој је компјутер за мамограф, али шта вреди кад немамо кадар. Неко мора да исфинансира то.

Наш саговорник додаје да је Здравствени центар о овом проблему више пута писао Комисији за рационализацију при Министарству здравља, али да до сада нису добили потврдан одговор. Да је стање на овом одељењу више него алармантно, говори и податак да је, због недостатка особља, викендом уведена приправност уместо планираних дежурстава.

Коментара: 1


# Горан Џеладиновић Општа болница
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    turista 01.12.2012.
    ne brinite bice para samo da proradi turisticki biro bice para ko blata ima da iskolujemo deset doktora ako treba .


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима