Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mamograf spreman, nema para za tehničara

rss

28.11.2012. Izvor: Radio Aleksinac

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Novom Sadu da Ministarstvo intezivno radi na rešavanju problema nedovoljno stručno osposobljenog kadra za rad na japanskim mamografima.

Mamograf spreman, nema para za tehničara

- Sigurno je da ćemo učiniti korake da što veći broj radiologa edukujemo za rad na tim mamogramima i sa tim u vezi razgovaraćemo i sa japanskim ambasadorom - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je šteta što je propušteno mnogo vremena, a da se sa edukacijom radiologa nije počelo. Ministarska zdravlja je na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, upozorila da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa, koji su lane stigli kao donacija vlade te zemlje, jer se aparati ne koriste zbog nedostatka rentgenologa.

Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa od kojih je jedan propao Zdravstvenom centru Aleksinac. Doktor Goran Dželadinović napominje da mamograf u aleksinačkoj bolnici može već sutra da počne da radi, samo kada bi bilo dovoljno stručnog i obučenog kadra. Po njegovim rečima, na evidenciji Biroa za zapošljavanje postoje dva rendgen tehničara koja bi mogla da budu obučena za obavljanje ovakvih pregleda, ali Zdravstveni centar nema para za njihovo angažovanje.

- Što je do nas, mi smo sve uradili. Bili su nadležni iz Vinče i Karajovića i izvršili sva neophodna merenja nivoa zračenja. Napravljena je prostorija sa tamnim svetlima, antistatičkim podom, sistemom za ventilaciju i klimatizaciju, kao i posebna prostorija u kojoj je kompjuter za mamograf, ali šta vredi kad nemamo kadar. Neko mora da isfinansira to.

Naš sagovornik dodaje da je Zdravstveni centar o ovom problemu više puta pisao Komisiji za racionalizaciju pri Ministarstvu zdravlja, ali da do sada nisu dobili potvrdan odgovor. Da je stanje na ovom odeljenju više nego alarmantno, govori i podatak da je, zbog nedostatka osoblja, vikendom uvedena pripravnost umesto planiranih dežurstava.

Komentara: 1


# Goran Dželadinović Opšta bolnica
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    turista 01.12.2012.
    ne brinite bice para samo da proradi turisticki biro bice para ko blata ima da iskolujemo deset doktora ako treba .


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima