Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Болница добија опрему, али не и техничаре

rss

24.12.2012. Извор: РТС, Б92, Алексинац.Нет

Здравствени центар Алексинац у претходном периоду добио је вредну опрему из донације.
Међутим, један део те опреме није у функцији јер недостају техничари.

У ову здравствену установу данас је стигао инкубатор у оквиру кације "Битка за бебе"

Болница добија опрему, али не и техничаре

Нов савремени мамограф већ годину дана стоји исправан у алексиначком Здравственом центру, док свакодневно жене из Алексинца, Ражња и Сокобање путују за Ниш ради мамографије или одустају од таквог прегледа чекајући једноставнију процедуру.

"На мамограф нисам ишла, била сам на ултразвуку, али ишла бих да је доступније, да је у Алексинцу", каже једна пацијенткиња.

Разлог оваквој ситуацији је недовољан број радиолошких техничара у Здравственом центру Алексинац. Двојица техничара обучена су за рад на мамографу, али су сви пуно радно време ангажовани на рендген апаратима.

Ненад Јоцић, виши радиолошки техничар каже да раде у две смене.

"Дневно прође овде по 50 до 70 пацијената, али због зрачења и ограниченог броја пацијената нисмо у могућности да радимо и да се више зрачимо него што је дозвољено законом", додаје он.

Број запослених, кажу овде, одређује Министарство здравља, и без сагласности Министарства нова запошљавања нису могућа.

Директор Здравственог центра Алексинац Горан Џеладиновић каже да је кадровски проблем у томе што, по одлуци Министарства здравља, имају пет, а потребно им је, како каже, најмање седам рентген техничара да би мамограф могао да ради и да би могла да ради цела служба за три општине.

Овде очекују позитиван одговор министарства. До тада, жене из овог краја прегледаће се у Нишу. То, кажу на нишкој радиологији, не прави велике гужве - на преглед се чека од седам до осам дана. Таква ситуација, међутим, измениће се са увођењем обавезног редовног прегледа дојки.

Број малигних обољења у алексиначкој општини је у порасту. Од карцинома дојке сваке године у Србији умре око 1.900 жена. Оне на преглед углавном одлазе у касној фази болести.

 

Наставак "Битке за породилишта"

Акција Битка за породилишта Фонда Б92 настављена је и данас - болница у Алексинцу је добила нови инкубатор.

Општој болници Здравственог центра у Алексинцу је испоручен нови инкубатор чију је набавку својом донацијом омогућила компанија Шнајдер електрик Србија. У присуству представника Фонда Б92, нови инкубатор је у име компаније уручио Михајло Мрђа, директор Сектора за зградарство.

"Учешће у стварању бољих услова за све новорођене бебе, представља велику привилегију не само за компанију Шнајдер електрик већ и за све њене запослене који на тај начин брину о нашим најмлађима", изјавио је Мрђа.

Др Смиљана Костић, педијатар одељења гинекологије Опште болнице Алексинац, захвалила се присутнима на донацији и пожелела им много среће у наставку акције "Битка за породилишта".

За потпуно опремање ове установе потребно је набавити још реанимациони и порођајни сто, ултразвучни апарат, пулсни оксиметар, лампу за фототерапију, монитор за праћење животних функција и инфузионе пумпе.


Грађанима Алексинца није јасно како алексиначка болница има плаћеног председника управног одбора, а нема довољно лекара и обучених техничара. Свакодневна гужва на хирушком и ортопедском одељењу то потврђују, а није мали број оних који морају да иду у Ниш због елементарних специјалистичких прегледа.

 

Коментара: 3


# Горан Џеладиновић радно време Општа болница
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Igor 28.12.2012.
  Vec sam pisao o svim malverzacijama prethodnog i sadasnjeg rukovodstva bolnice u Alekinsuc, i to sam pisao sa pozicije nekoga ko je radio i otisao zbog nemogucnosti bilo kakvog strucnog, profesionalnog napredovanja. I naravno niko nije hteo to da objavi, pa sada pitam da li je moguce da se urednici aleksinackih sajtova plase lekara u provinciji?

 • (+0) (-0)

  Milorad 28.12.2012.
  Pa jel da umremo da bi Grujica primao dve plate, kao predsednik so aleksinac i predsednik uo zc. Sramota Grujice. Kupio si fakultetsku diplomu, skupa kola... skloni se, aman! Uzgred razumeđ se u pravo ko ja u astronomiju.

 • (+0) (-0)

  Natalitet 30.12.2012.
  Grujice, dok primaš tu platu i dnevnice, seti se ovoga: http://www.aleksinac.net/vesti/sestre-kupuju-bebi-opremu.html
  Sramoto jedna, samo znaš da se slikaš, tvojih slika prepun fejsbuk


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима