Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

КЦ Ниш: Наводи Алексинчанке нетачни, грешка евентуално у налазу биопсије

rss

01.11.2018.

Из нишког Клиничког центра одбацили су оптужбе Алексинчанке Јелене Лазаревић да су јој поставили погрешну дијагнозу и несавесно је лечили, истичући да је дијагноза постављена на основу анализа и да је грешка једино могла да се догоди искључиво због налаза биопсије из приватне клинике. Такође тврде да је ревизија биопсије показала да је реч о истој врсти карцинома.

КЦ Ниш: Наводи Алексинчанке нетачни, грешка евентуално у налазу биопсије

Наводе 42-годишње Алексинчанке којој су дијагностиковали карцином грлића материце са метастазом у Клиничком центру Ниш, из ове установе оценили су као нетачне, тврдећи да се налаз биопсије урађен у Хуману подударао да клиничким и налазом магнетне резонанце. Додају да, уколико се поновним прегледима у Србији утврди да не болује од карцинома, једино објашњење је грешка у налазу биопсије.

Уколико се поновним прегледима у здравственим установама Републике Србије утврди да пацијенткиња нема карцином, једино објашњње за то је погресан ХП налаз биопсије, који је коинцидирао са клиничким налазом и налазом магнетне резонанце, а у смислу хроничне, старе и дуготрајне упале грлића материце, што опет није одговорност КЦ Ниш - наводе из Клиничког центра.

Необјашњавајући због чега није услишена пацијенткињина жеља да је упуте у другу установу, нити јесу ли је лекари КЦ упутили на ревизију биопсије, из Клиничког тврде да су хистопатолошке анализе из обе приватне клинике показале да има исти тип карционома.

Након њених тврдњи да су јој лекари дијагностиковали погрешно канцер и то два различита типа, рађена је и ревизија ХП налаза, 30.11.2017. након које је утврђено да се ради о идентичним типовима карцинома - наводе из Клиничког.

Потврђују да су се догађаји које је Лазаревићева описала догодили том хронологијом, али да је одређена терапија била адекватна њеном здравственом стању, чак и у случају да промена установљена на њеној материци није малигна. Додају да су јој лекари предочили да је карцином захватио и мокраћовод, због чега је било ризично оперисати је.

Чак и да је инфилтрат, који је потврђен магнетом резонанцом немалиган (запаљенски рецимо), опет се неће урадити довољно радикална операција, уз висок ризик да се повреди мокраћовод и вероватно изгуби бубрег или велики магистрални крвни судови, а са могућим смртним исходом - навели су из КЦ Ниш.

Додају и да је Лекарска комора утврдила да су неосноване њене жалбе, али везане за то да су лекари заправо тражили паре да би је оперисали, у шта је првобитно сумњала када су јој констатовали да је болест неоперативна и слали је на зрачење и хемиотерапију.

Подсетимо, из клинике Хуман нису желели да коментаришу налаз биопсије, поштујући Закон о заштити права пацијената.


Из КЦ захтевају да достави документацију из Шведске

С обзиром на то да су лекари из Шведске, према речима Лазаревићеве, утврдили да не болује од карцинома, већ да је у предменопаузи и има дислоцирану карлицу, из КЦ Ниш траже да достави документацију која поткрепљује ову дијагнозу.

Лекари специјалисти КЦ Ниш и даље инсистирају да на увид добију сву здравствену и медицинску документацију шведских колега, који су по одласку пацијенткиње у њихову земљу, медицински и научно установили да иста не болује од карцинома на грлићу материце - наводе из КЦ.

Подсетимо, Лазаревићева се није лечила прописаном терапијом, тврдећи да лекари зрачењем желе да униште доказе погрешне дијагнозе.

Питајући се како је и даље жива, како је казала, фебруара ове године је одлетела за Малме где је тажила азил. Шведски лекари су, додала је, утврдили да не болује од канцера. Објаснила је и да не поседује званичну документацију из Шведске јер је обуставила поступак не желећи да више борави у иностранству, те није имала основа да добије своју медицинску документацију званичним путем.

Каже да се тренутно осећа добро и да се није лечила од како јој је пре годину и по дана постављена дијагноза, од када је, додаје, прошла кроз агонију домаћег здравства и чак доживела застрашивања да може да искрвари за два сата уколико не прихвати прописану терапију.

Аутор:Весна Милић Извор:Јужне вести


# канцер лечење Шведска Јелена (Милосављевић) Лазаревић лекари специјалисти Јужне вести КЦ Ниш
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима