Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

KC Niš: Navodi Aleksinčanke netačni, greška eventualno u nalazu biopsije

rss

01.11.2018.

Iz niškog Kliničkog centra odbacili su optužbe Aleksinčanke Jelene Lazarević da su joj postavili pogrešnu dijagnozu i nesavesno je lečili, ističući da je dijagnoza postavljena na osnovu analiza i da je greška jedino mogla da se dogodi isključivo zbog nalaza biopsije iz privatne klinike. Takođe tvrde da je revizija biopsije pokazala da je reč o istoj vrsti karcinoma.

KC Niš: Navodi Aleksinčanke netačni, greška eventualno u nalazu biopsije

Navode 42-godišnje Aleksinčanke kojoj su dijagnostikovali karcinom grlića materice sa metastazom u Kliničkom centru Niš, iz ove ustanove ocenili su kao netačne, tvrdeći da se nalaz biopsije urađen u Humanu podudarao da kliničkim i nalazom magnetne rezonance. Dodaju da, ukoliko se ponovnim pregledima u Srbiji utvrdi da ne boluje od karcinoma, jedino objašnjenje je greška u nalazu biopsije.

Ukoliko se ponovnim pregledima u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije utvrdi da pacijentkinja nema karcinom, jedino objašnjnje za to je pogresan HP nalaz biopsije, koji je koincidirao sa kliničkim nalazom i nalazom magnetne rezonance, a u smislu hronične, stare i dugotrajne upale grlića materice, što opet nije odgovornost KC Niš - navode iz Kliničkog centra.

Neobjašnjavajući zbog čega nije uslišena pacijentkinjina želja da je upute u drugu ustanovu, niti jesu li je lekari KC uputili na reviziju biopsije, iz Kliničkog tvrde da su histopatološke analize iz obe privatne klinike pokazale da ima isti tip karcionoma.

Nakon njenih tvrdnji da su joj lekari dijagnostikovali pogrešno kancer i to dva različita tipa, rađena je i revizija HP nalaza, 30.11.2017. nakon koje je utvrđeno da se radi o identičnim tipovima karcinoma - navode iz Kliničkog.

Potvrđuju da su se događaji koje je Lazarevićeva opisala dogodili tom hronologijom, ali da je određena terapija bila adekvatna njenom zdravstvenom stanju, čak i u slučaju da promena ustanovljena na njenoj materici nije maligna. Dodaju da su joj lekari predočili da je karcinom zahvatio i mokraćovod, zbog čega je bilo rizično operisati je.

Čak i da je infiltrat, koji je potvrđen magnetom rezonancom nemaligan (zapaljenski recimo), opet se neće uraditi dovoljno radikalna operacija, uz visok rizik da se povredi mokraćovod i verovatno izgubi bubreg ili veliki magistralni krvni sudovi, a sa mogućim smrtnim ishodom - naveli su iz KC Niš.

Dodaju i da je Lekarska komora utvrdila da su neosnovane njene žalbe, ali vezane za to da su lekari zapravo tražili pare da bi je operisali, u šta je prvobitno sumnjala kada su joj konstatovali da je bolest neoperativna i slali je na zračenje i hemioterapiju.

Podsetimo, iz klinike Human nisu želeli da komentarišu nalaz biopsije, poštujući Zakon o zaštiti prava pacijenata.


Iz KC zahtevaju da dostavi dokumentaciju iz Švedske

S obzirom na to da su lekari iz Švedske, prema rečima Lazarevićeve, utvrdili da ne boluje od karcinoma, već da je u predmenopauzi i ima dislociranu karlicu, iz KC Niš traže da dostavi dokumentaciju koja potkrepljuje ovu dijagnozu.

Lekari specijalisti KC Niš i dalje insistiraju da na uvid dobiju svu zdravstvenu i medicinsku dokumentaciju švedskih kolega, koji su po odlasku pacijentkinje u njihovu zemlju, medicinski i naučno ustanovili da ista ne boluje od karcinoma na grliću materice - navode iz KC.

Podsetimo, Lazarevićeva se nije lečila propisanom terapijom, tvrdeći da lekari zračenjem žele da unište dokaze pogrešne dijagnoze.

Pitajući se kako je i dalje živa, kako je kazala, februara ove godine je odletela za Malme gde je tažila azil. Švedski lekari su, dodala je, utvrdili da ne boluje od kancera. Objasnila je i da ne poseduje zvaničnu dokumentaciju iz Švedske jer je obustavila postupak ne želeći da više boravi u inostranstvu, te nije imala osnova da dobije svoju medicinsku dokumentaciju zvaničnim putem.

Kaže da se trenutno oseća dobro i da se nije lečila od kako joj je pre godinu i po dana postavljena dijagnoza, od kada je, dodaje, prošla kroz agoniju domaćeg zdravstva i čak doživela zastrašivanja da može da iskrvari za dva sata ukoliko ne prihvati propisanu terapiju.

Autor:Vesna Milić Izvor:Južne vesti

Komentara: 1


# kancer lečenje Švedska Jelena (Milosavljević) Lazarević lekari specijalisti Južne vesti KC Niš
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+17) (-)

    Srdjan 02.11.2018.
    I ? Šta je trebalo? Da je žena ne daj bože otputovala da li bi onda sve bilo ok ...To je problem, što se pojavila u medijima?.Šta bi se desilo da je onog trenutka kad je saznala dijagnozu , bila slabog duha , ne srčana , podigla ruku na sebe? Mnogo je Vas čitalaca koji ste odlično informisani, da li ima nekoga medju vama, da navede jedan primer,jedan jedini da je neko od lekara odgovarao zbog pogrešne dijagnoze ili smrtnog ishoda ,koji je njihova greška i osudjen na pravosnažnu presudu? Procesuirano je nekolicina njih , u Aleksincu, i Nišu, hoćete da Vam ja kažem koliko njih je završilo bez licence ili dobilo suspenziju ili otkaz kao nedostojni profesije i Hipokratove zakletve? Naravno da ne treba generalizovati, najveći broj njih je častan,pošten svet, diplome su im valjane i validne, to što su neki skloni alkoholu ,to je zanemarljivo, stresan je to posao,nas je puno , njih premalo, ali sve dok kao nojevi kao u mafijaškim staležima se štite moguće greške,koje se teško dokazuju, jedan drugog pokrivaju, to nije dobro ni za koga ,ljudski je grešiti, priznati grešku ,teže.

    Kome su namenjeni zaštitnici prava pacijenata, da smanje broj nezaposlenih pravnika na tržištu rada? Ženi svaka čast, što je uopšte pristala da se njena priča čuje,u maloj sredini je to posebno hrabar čin.Neka je pomogla bar da se smanji procenat greški za 1%,nekome možda to spasi život.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima