Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ако не пијете своју кафу у време пада нивоа кортизола, грешите

rss

05.01.2015. Др Марко Јовановић

Вероватно вас не изненађује када кажем да је кофеин најшире конзумирана психо-активна супстанца на планети.

Ако не пијете своју кафу у време пада нивоа кортизола, грешите

Један од најпопуларнијих начина за унос кофеина, кафа, је толико популаран да је светска производња сада преко 7 милиона метричких тона. Ако узмемо просек, то је једнако 1,3 кг кафе по особи годишње. Тако да је истинито ако кажем да волимо кафу.

Зашто? То није само зато што је укусна и потискује наш апетите. Такође је зато што у време када, као друштво, имамо више ствари да се урадимо него часова у току дана, што нас одржава буднима и покреће нас.

Али нису све кафе паузе једнаке. Истраживање пада и врхова нивоа хормона у нашем телу указује на то да морамо да размишљамо стратешки о томе када конзумирамо кофеин, како би се повећали његово дејство и задржали продуктивност.

Према Стивену Милеру на блогу Неуронаука (NeuroscienceDC blog), то је зато што је: а) кофеин је дрога, и б) лекови имају утицај на нашу унутрашњу хемије. Што значи да би користили дрогу стратешки, треба да знате ритам вашег тела и хемијске реакције и  синхронизовати потрошњу са тим. Постоји читава научна дисциплина која испитује како лекови интерагују са нашим биолошким ритмовима, каже он, хронофармакологија.

coffeeamp.com

Један од најважнијих биолошких ритмова за већину врста на планети је наш унутрашњи биолошки сат. То је под контролом малог региона у хипоталамусу мозга назван супрахиазматско језгро (СХЈ) - suprachiasmatic nucleus (SCN) и врши низ различитих функција. " СХЈ контролише ваш сан-буђење циклус, храњење и потрошњу енергије, хомеостазу шећера и још неколико других ствари контролише и ваше хормоне. У односу на вашу будност, СХЈ контролише кортизол (често називан "стрес" хормон), чија је  производња изузетно важна", каже Милер.

То значи да ако производите превише кортизола, ви не радите добро, али умерени ниво хормона чини вас будним. Здрави ниво кортизона има природни врхунац између часова 8 и 9 сати ујутро, каже Милер. Дакле, то је добар тренутак да пијете кафу и унесете кофеин? То би било супер згодно, јер то је оно што сам ја радио у прошлости.

Испало је да конзумирање кофеина у исто време када ваш ниво кортизола природно расте је прилично губљење времена. Како каже Милер у на блогу Неуронаука (NeuroscienceDC blog):

"Један од кључних принципа фармакологије је [да] користити лек када је то потребно (мада нисам сигуран иако неки научници тврде да је кофеин увек потребан). У супротном, можемо развити толеранцију на лек када га примењујемо у истој дози. Другим речима, једна шољица јутарњу кафу ће постати мање ефикасна и то је вероватно зашто ми је сада потребна шољица еспреса.

Иако ваш ниво кортизола достиже врхунац између 8 и 9 сати ујутро, постоји још неколико других пута где, у просеку, у крви  поново достиже врхунац, између поднева до 1 час, а између 5:30 до 6:30 часова. Ујутру онда, твоја кафа ће вероватно бити најефикаснија ако је уживате између 9:30 и 11:30 часова, када су ваш ниво кортизола пада пре следећег врхунца. "

Извор: Neuroscience DC, Fast Company


# Марко Јовановић др кафа
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима