Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ako ne pijete svoju kafu u vreme pada nivoa kortizola, grešite

rss

05.01.2015. Dr Marko Jovanović

Verovatno vas ne iznenađuje kada kažem da je kofein najšire konzumirana psiho-aktivna supstanca na planeti.

Ako ne pijete svoju kafu u vreme pada nivoa kortizola, grešite

Jedan od najpopularnijih načina za unos kofeina, kafa, je toliko popularan da je svetska proizvodnja sada preko 7 miliona metričkih tona. Ako uzmemo prosek, to je jednako 1,3 kg kafe po osobi godišnje. Tako da je istinito ako kažem da volimo kafu.

Zašto? To nije samo zato što je ukusna i potiskuje naš apetite. Takođe je zato što u vreme kada, kao društvo, imamo više stvari da se uradimo nego časova u toku dana, što nas održava budnima i pokreće nas.

Ali nisu sve kafe pauze jednake. Istraživanje pada i vrhova nivoa hormona u našem telu ukazuje na to da moramo da razmišljamo strateški o tome kada konzumiramo kofein, kako bi se povećali njegovo dejstvo i zadržali produktivnost.

Prema Stivenu Mileru na blogu Neuronauka (NeuroscienceDC blog), to je zato što je: a) kofein je droga, i b) lekovi imaju uticaj na našu unutrašnju hemije. Što znači da bi koristili drogu strateški, treba da znate ritam vašeg tela i hemijske reakcije i  sinhronizovati potrošnju sa tim. Postoji čitava naučna disciplina koja ispituje kako lekovi interaguju sa našim biološkim ritmovima, kaže on, hronofarmakologija.

coffeeamp.com

Jedan od najvažnijih bioloških ritmova za većinu vrsta na planeti je naš unutrašnji biološki sat. To je pod kontrolom malog regiona u hipotalamusu mozga nazvan suprahiazmatsko jezgro (SHJ) - suprachiasmatic nucleus (SCN) i vrši niz različitih funkcija. " SHJ kontroliše vaš san-buđenje ciklus, hranjenje i potrošnju energije, homeostazu šećera i još nekoliko drugih stvari kontroliše i vaše hormone. U odnosu na vašu budnost, SHJ kontroliše kortizol (često nazivan "stres" hormon), čija je  proizvodnja izuzetno važna", kaže Miler.

To znači da ako proizvodite previše kortizola, vi ne radite dobro, ali umereni nivo hormona čini vas budnim. Zdravi nivo kortizona ima prirodni vrhunac između časova 8 i 9 sati ujutro, kaže Miler. Dakle, to je dobar trenutak da pijete kafu i unesete kofein? To bi bilo super zgodno, jer to je ono što sam ja radio u prošlosti.

Ispalo je da konzumiranje kofeina u isto vreme kada vaš nivo kortizola prirodno raste je prilično gubljenje vremena. Kako kaže Miler u na blogu Neuronauka (NeuroscienceDC blog):

"Jedan od ključnih principa farmakologije je [da] koristiti lek kada je to potrebno (mada nisam siguran iako neki naučnici tvrde da je kofein uvek potreban). U suprotnom, možemo razviti toleranciju na lek kada ga primenjujemo u istoj dozi. Drugim rečima, jedna šoljica jutarnju kafu će postati manje efikasna i to je verovatno zašto mi je sada potrebna šoljica espresa.

Iako vaš nivo kortizola dostiže vrhunac između 8 i 9 sati ujutro, postoji još nekoliko drugih puta gde, u proseku, u krvi  ponovo dostiže vrhunac, između podneva do 1 čas, a između 5:30 do 6:30 časova. Ujutru onda, tvoja kafa će verovatno biti najefikasnija ako je uživate između 9:30 i 11:30 časova, kada su vaš nivo kortizola pada pre sledećeg vrhunca. "

Izvor: Neuroscience DC, Fast Company

Komentara: 0


# Marko Jovanović dr kafa
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima