Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Викендица у бурету од 40 тона

rss

19.10.2009. Д. КОЦИЋ, press

Викендица у бурету од 40 тона


Мија Перић из кучевског села Раброво направио је на свом имању викендицу у џиновском бурету. Буре је купио од Ранђела Цветковића из алексиначког села Бели Брег, који га је направио као круну свог пинтерског умећа.

Шездесетосомогодишњи Ранђел Цветковић више од пола века прави бурад. Качаробачвар, како Цветковић себе назива, јер је, каже, пинтер немачка реч, прво буре је направио са 14 година шегртујући код оца и стрица. У жељи да докаже да му у професији нема премца, недавно је направио буре запремине 40 тона. Уместо да се у њему складиште вино или шљивовица, џиновско буре је почетком јесени продао Мији Перићу из кучевског села Раброво, који је напунио намештајем и претворио у викендицу.

Цветковић признаје да је прављење оволиког бурета за њега био велики изазов.

- Колико сам буради направио ни сам не знам, али овакво никад пре. Био ми је мерак да урадим нешто невиђено. Мој занат изумире, па сам хтео да направим нешто неуобичајено како бих показао какав сам мајстор у качаробачарству. Требало ми је годину и по дана да га завршим. За њега сам потрошио двадесет кубика дрвета. Буре је високо три, широко три и по, а дуго четири и по метра. Поштено сам се намучио, али је вредело. Буре је постало права атракција, па су људи долазили са свих страна како би видели шта сам то направио - прича Цветковић.

Ранђел Цветковић у бурету-викендици
Ранђел Цветковић у бурету-викендици

Цветковићев брат, који живи у селу Раброво, хвалио је његову вештину, па је вест о бурету каквог нигде нема дошла до Мије Перића. Он је потегао у Бели Брег да би својим очима видео буре о којем је слушао. Кад га је видео одлучио је да се у Кучево без њега не враћа.

- Кад је Мија видео моје буре, одмах је понудио да га купи. Мени се баш и није давало, али је понудио 2.000 евра па сам се предомислио. Настао је проблем око транспорта бурета до Кучева. Рекли су ми да од полиције треба да затражим дозволу да га возим аутопутем. Кад сам схватио да ће издавање таквог одобрења да се отегне, одлучио сам да га не чекам. Натоварио сам буре на приколицу коју сам прикачио на „мерцедес" и кренуо са једним пријатељем за Кучево. Срећа нас је пратила, па успут нигде нисмо срели саобраћајца. На аутопуту смо били права атракција. Није било возача који нам није затрубио, чудећи се нашем товару - каже Цветковић.

Тако је буре завршило на имању Мије Перића, који га је претворио у викендицу.

- Буре може да прими петнаестак људи. Мија га је лепо средио, па тамо дочекује пријатеље - каже Цветковић. Он каже да још није показао шта све зна о качаробачарству.

- За овај занат потребна је вештина, али и велика воља. Мени не мањка ни једно ни друго, па ако ме здравље послужи направићу још веће буре - каже Цветковић.


http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=83570&sectionId=56&view=story

Коментара: 1


# Бели Брег Цветковић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Zoran 19.10.2009.
    Још му фали свећа и идеја, да пронађе Човека...


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима