Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vikendica u buretu od 40 tona

rss

19.10.2009. D. KOCIĆ, press

Vikendica u buretu od 40 tona


Mija Perić iz kučevskog sela Rabrovo napravio je na svom imanju vikendicu u džinovskom buretu. Bure je kupio od Ranđela Cvetkovića iz aleksinačkog sela Beli Breg, koji ga je napravio kao krunu svog pinterskog umeća.

Šezdesetosomogodišnji Ranđel Cvetković više od pola veka pravi burad. Kačarobačvar, kako Cvetković sebe naziva, jer je, kaže, pinter nemačka reč, prvo bure je napravio sa 14 godina šegrtujući kod oca i strica. U želji da dokaže da mu u profesiji nema premca, nedavno je napravio bure zapremine 40 tona. Umesto da se u njemu skladište vino ili šljivovica, džinovsko bure je početkom jeseni prodao Miji Periću iz kučevskog sela Rabrovo, koji je napunio nameštajem i pretvorio u vikendicu.

Cvetković priznaje da je pravljenje ovolikog bureta za njega bio veliki izazov.

- Koliko sam buradi napravio ni sam ne znam, ali ovakvo nikad pre. Bio mi je merak da uradim nešto neviđeno. Moj zanat izumire, pa sam hteo da napravim nešto neuobičajeno kako bih pokazao kakav sam majstor u kačarobačarstvu. Trebalo mi je godinu i po dana da ga završim. Za njega sam potrošio dvadeset kubika drveta. Bure je visoko tri, široko tri i po, a dugo četiri i po metra. Pošteno sam se namučio, ali je vredelo. Bure je postalo prava atrakcija, pa su ljudi dolazili sa svih strana kako bi videli šta sam to napravio - priča Cvetković.

Ranđel Cvetković u buretu-vikendici
Ranđel Cvetković u buretu-vikendici

Cvetkovićev brat, koji živi u selu Rabrovo, hvalio je njegovu veštinu, pa je vest o buretu kakvog nigde nema došla do Mije Perića. On je potegao u Beli Breg da bi svojim očima video bure o kojem je slušao. Kad ga je video odlučio je da se u Kučevo bez njega ne vraća.

- Kad je Mija video moje bure, odmah je ponudio da ga kupi. Meni se baš i nije davalo, ali je ponudio 2.000 evra pa sam se predomislio. Nastao je problem oko transporta bureta do Kučeva. Rekli su mi da od policije treba da zatražim dozvolu da ga vozim autoputem. Kad sam shvatio da će izdavanje takvog odobrenja da se otegne, odlučio sam da ga ne čekam. Natovario sam bure na prikolicu koju sam prikačio na „mercedes" i krenuo sa jednim prijateljem za Kučevo. Sreća nas je pratila, pa usput nigde nismo sreli saobraćajca. Na autoputu smo bili prava atrakcija. Nije bilo vozača koji nam nije zatrubio, čudeći se našem tovaru - kaže Cvetković.

Tako je bure završilo na imanju Mije Perića, koji ga je pretvorio u vikendicu.

- Bure može da primi petnaestak ljudi. Mija ga je lepo sredio, pa tamo dočekuje prijatelje - kaže Cvetković. On kaže da još nije pokazao šta sve zna o kačarobačarstvu.

- Za ovaj zanat potrebna je veština, ali i velika volja. Meni ne manjka ni jedno ni drugo, pa ako me zdravlje posluži napraviću još veće bure - kaže Cvetković.


http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=83570&sectionId=56&view=story

Komentara: 1


# Beli Breg Cvetković
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Zoran 19.10.2009.
    Još mu fali sveća i ideja, da pronađe Čoveka...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima