Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Завршени радови на обнови моста на реци Турији у Тешици

rss

09.11.2015. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Радови на обнови моста и коловоза, завршени на време и квалитетно. Вредност инвестиције од 7, 8 милиона динара, финансирала из буџета СО. Алексинац.

Завршени радови на обнови моста на реци Турији у Тешици

Бетонски мост на реци Турији, у Тешици, у алексиначкој Општини, који је изграђен пре више од пола века, је саниран и стављен поново у функцији. Мост који је повезивао сва насеља, на левој обали Јужне Мораве, од Ниша, до Крушевца и даље ка Београду, сада је безбедан за све врсте возила.

Осим снације моста, појачањем конструкције, проширен је и коловоз за 60 сантиметара, па сада могу да се мимоилазе сва возила, осим аутобуса и кам иона. На мосту су изграђене и две пешачке стазе, лево и десно, ширине по један метар, па су сада и пешаци безбедни приликом преласка преко реке.

Коловоз на мосту, као и прилази у дужини од сто метара, су пресвучени новим асфалтом. И гвоздена конструкција на левој и десној страни моста, офарбана је светло-црвеном бојом. Тако је сада и ноћу видљив са веће удаљености, што возачима даје већу сигурност да се не сурвају у реку.

Радове на санацији моста и коловоза, обавиле су фирме АКСЕЛ из Доње Врежине и АБМ „Путоградња“, д. о. о. Мраморско брдо. По оцени једног од надзорних органа Дирекције за урбанизам и изградњу, С. О. Алексинац, грађ. инж. Родољуба Пауновића, радови су завршени у предвиђеном року и квалитетно. Санацију моста и коловоза, вредну 7, 8 милиона динара, финансирала је из буџета С. О. Алексинац.

Ваља рећи да је ово колико се памти у народу, трећи мост који је изграђен на реци Турији у Тешици, највећој притоци Јужне Мораве са леве стране.

Према предању и сећању потомака, која су се преносила с колена на колено, овде је постојао мост изграђен од тесаног камена, пре неколико векова. Био је широк 6 метара са каменом оградом лево и десно, висине 80 сантиметара. А сам мост са сводом, био је висок 10 метара у дужини од 30 метара.

Преко њега су пролазиле силне војске и трговачки каравани. Одолевао је „зубу“ времена све до 28. августа 1928. године, на Велику Госпоину, када се сручила киша незапамћених размера. Таласи воде који су се слили са падина Малог Јастрепца, високи неколико метара, срушили су стари камени мост.

Да би пролаз био и даље несметан, 50 метара узводно на једној кривини где су две обале биле најближе, изграђен је дрвени мост. Међутим, и он је после непуне три деценије, дотрајао, па је почетком 60-их година прошлог века, изграђен на истом месту бетонски.

После готово пола века његове експлоатације, и он је морао да се санира и оспособи за безбедан прелаз преко реке Турије. Далеко сврсисходније би било да је изграђен нови савремени са две траке, али тих пара нема, па ће сачекати неко друго време у перспективи.


# Тешица Турија Томислав Брзаковић мост
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима