Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Završeni radovi na obnovi mosta na reci Turiji u Tešici

rss

09.11.2015. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Radovi na obnovi mosta i kolovoza, završeni na vreme i kvalitetno. Vrednost investicije od 7, 8 miliona dinara, finansirala iz budžeta SO. Aleksinac.

Završeni radovi na obnovi mosta na reci Turiji u Tešici

Betonski most na reci Turiji, u Tešici, u aleksinačkoj Opštini, koji je izgrađen pre više od pola veka, je saniran i stavljen ponovo u funkciji. Most koji je povezivao sva naselja, na levoj obali Južne Morave, od Niša, do Kruševca i dalje ka Beogradu, sada je bezbedan za sve vrste vozila.

Osim snacije mosta, pojačanjem konstrukcije, proširen je i kolovoz za 60 santimetara, pa sada mogu da se mimoilaze sva vozila, osim autobusa i kam iona. Na mostu su izgrađene i dve pešačke staze, levo i desno, širine po jedan metar, pa su sada i pešaci bezbedni prilikom prelaska preko reke.

Kolovoz na mostu, kao i prilazi u dužini od sto metara, su presvučeni novim asfaltom. I gvozdena konstrukcija na levoj i desnoj strani mosta, ofarbana je svetlo-crvenom bojom. Tako je sada i noću vidljiv sa veće udaljenosti, što vozačima daje veću sigurnost da se ne survaju u reku.

Radove na sanaciji mosta i kolovoza, obavile su firme AKSEL iz Donje Vrežine i ABM „Putogradnja“, d. o. o. Mramorsko brdo. Po oceni jednog od nadzornih organa Direkcije za urbanizam i izgradnju, S. O. Aleksinac, građ. inž. Rodoljuba Paunovića, radovi su završeni u predviđenom roku i kvalitetno. Sanaciju mosta i kolovoza, vrednu 7, 8 miliona dinara, finansirala je iz budžeta S. O. Aleksinac.

Valja reći da je ovo koliko se pamti u narodu, treći most koji je izgrađen na reci Turiji u Tešici, najvećoj pritoci Južne Morave sa leve strane.

Prema predanju i sećanju potomaka, koja su se prenosila s kolena na koleno, ovde je postojao most izgrađen od tesanog kamena, pre nekoliko vekova. Bio je širok 6 metara sa kamenom ogradom levo i desno, visine 80 santimetara. A sam most sa svodom, bio je visok 10 metara u dužini od 30 metara.

Preko njega su prolazile silne vojske i trgovački karavani. Odolevao je „zubu“ vremena sve do 28. avgusta 1928. godine, na Veliku Gospoinu, kada se sručila kiša nezapamćenih razmera. Talasi vode koji su se slili sa padina Malog Jastrepca, visoki nekoliko metara, srušili su stari kameni most.

Da bi prolaz bio i dalje nesmetan, 50 metara uzvodno na jednoj krivini gde su dve obale bile najbliže, izgrađen je drveni most. Međutim, i on je posle nepune tri decenije, dotrajao, pa je početkom 60-ih godina prošlog veka, izgrađen na istom mestu betonski.

Posle gotovo pola veka njegove eksploatacije, i on je morao da se sanira i osposobi za bezbedan prelaz preko reke Turije. Daleko svrsishodnije bi bilo da je izgrađen novi savremeni sa dve trake, ali tih para nema, pa će sačekati neko drugo vreme u perspektivi.


# Tešica Turija Tomislav Brzaković most
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima