Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Санација моста и коловоза на реци Турији у Тешици

rss

10.10.2015. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Санацију финансира СО Алексинац, преко Дирекције за урбанизам и изградњу.
Поред проширења коловоза за 60 сантиметара, лево и десно имаће и пешачке стазе широке један метар.

Санација моста и коловоза на реци Турији у Тешици

На реци Турији у Тешици, у алексиначкој општини, почела је санација моста и коловоза, који повезује сва насеља на левој обали Јужне Мораве, од Ниша до Крушевца и даље.

Коловоз моста биће проширен за 60 сантиметара,што ће омогућити да се мања возила (трактори и аутомобили мимоилазе, осим аутобуса и камиона) што до сада није био случај. Урадиће се и пешачке стазе лево и десно,широке по један метар. Као и асфалтирање прилаза мосту са обе стране у дужини од 100 метара.                                      

Вредност ове инвестиције износи 7,8 старих милиона динара. Средства је, из свог буџета, обезбедила СО Алексинац, преко своје Дирекције за урбанизам и изградњу.

Радови су на уредно расписаном Тендеру, поверени фирми АКСЕЛ из Доње Врежине и АБМ „Путоградња“ ДОО из Мрамора.

Рок завршетка свих радова је 45 дана од закључивање Уговора.

Иначе, на реци Турији око 50 метара низводно од садашњег моста, постојао је мост од тесаног камена, широк 6 метара са каменом оградом са стране високе 80 сантиметара и висок око 10 метара у дужини од 30 метара. Мост је према предању, а и казивању неких старих Тешичана која су се преносила с колена на колено, изграђен за време Турака а можда и раније. Преко њега су многе војске и трговачки каравани пролазили. Ни зуб времена му није могао да науди све до 28.8.1927. године, на Велику Госпојину, када се „отворило небо“ и сручила киша незапамћених размера. Хировита Турија у таласима високим преко 10 метара, поткопала је леви стуб и мост се срушио.

Да би се обезбедио несметан пролаз са једне на другу обалу реке Турије, изграђен је дрвени мост. Мештани су довозили грађу из вукањског атара, а тешичка Општина је платила мајсторе.

Почетком 60-их година прошлог века,на месту дрвеног моста, педесетак метара узводно од некадашњег каменог, изграђен је бетонски мост. Због велике френквенције саобраћаја и оптерећења моста камионима носивости и до 30 тона, мост је рунииран што је захтевало хитну санацију, која је управо у току.

Далеко сврсисходније би било да је направљен нови мост. Међутим тих пара нема алексиначка Општина, јер би инвестиција била позамашна. Оно што се могло у овом тренутку, то је урађено.

Ипак, у скоријој будућности у место садашњег, мора бити изграђен нови савремени са широким коловозом и пешачким стазама.


# општина Тешица саобраћај Турија аутомобил Томислав Брзаковић реконструкција мост СО Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима