Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вода надире, брана стабилна?

rss

27.02.2010. Извор: aleksinacnews.com

Због низа дезинформација које су објавили и неки медији са националном фреквенцијом, али и због гласина које колају Алексинцем, јуче је председник Општине, Иван Димић одржао конференцију за новинаре.

Вода надире, брана стабилна?


Најважнија информација коју је саопштио новинарима је да је брана на Бованском језеру стабилна и да је ситуација под контролом надлежних служби.

- Тачно је да водостај на језеру расте и да је највећи од када је брана изграђена, али је тачно и да су људи запослени на Бованској брани, у сарадњи са свим релевантним стручњацима, предузели све неопходне мере да се спрече већи проблеми.- рекао је Димић.

Иначе, редакција алексинац-њуза је од руководиоца бране, Светислава Ранђеловића добила детаљне информације о активностима на брани. Прокопан је канал за заштиту низводне затварачнице од плављења. Затворен је темељни испуст бране, те је вода усмерена на шахтни прелив. Тако ће у наредним данима водостај језера расти, али ће зато водостај Моравице бити у паду. Након тога ће се постепено испуштати вода, што ће довести до раста водостаја Моравице, али ће он бити мањи од недавног поплавног таласа. Иначе, Ранђеловић је нагласио да је брана апсолутно стабилна са гледишта статичких и филтрационих утицаја, те места паници и страху нема. Колико је јак био овај поплавни талас, говори и податак да је водостај језера порастао од 248 цм на 257 цм за свега недељу дана, уз то да су запослени на брани првог дана када је талас наишао (17.02.) испуштали 5 кубних метара воде у секунди, да би 25.02. били принуђени да у Моравицу испусте 23 кубна метра у секунди.

Какву моћ имају градске гласине, потврђује чињеница да је данас у току заседања СО, председник Општине морао да напусти састанак Кризног штаба за одбрану од поплава и упути са скупштинске говорнице уверавања одборницима да је брана на Бованском језеру стабилна.

По извештају Кризног штаба у осталим деловима Општине, који су били угрожени поплавама, ситуација се стабилизује, а ако не буде већих падавина наредних дана, може се рећи да је главна опасност прошла.

http://www.aleksinacnews.com/drutvo/165-voda-nadire-brana-stabilna


# председник општине Иван Димић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима