Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Voda nadire, brana stabilna?

rss

27.02.2010. Izvor: aleksinacnews.com

Zbog niza dezinformacija koje su objavili i neki mediji sa nacionalnom frekvencijom, ali i zbog glasina koje kolaju Aleksincem, juče je predsednik Opštine, Ivan Dimić održao konferenciju za novinare.

Voda nadire, brana stabilna?


Najvažnija informacija koju je saopštio novinarima je da je brana na Bovanskom jezeru stabilna i da je situacija pod kontrolom nadležnih službi.

- Tačno je da vodostaj na jezeru raste i da je najveći od kada je brana izgrađena, ali je tačno i da su ljudi zaposleni na Bovanskoj brani, u saradnji sa svim relevantnim stručnjacima, preduzeli sve neophodne mere da se spreče veći problemi.- rekao je Dimić.

Inače, redakcija aleksinac-njuza je od rukovodioca brane, Svetislava Ranđelovića dobila detaljne informacije o aktivnostima na brani. Prokopan je kanal za zaštitu nizvodne zatvaračnice od plavljenja. Zatvoren je temeljni ispust brane, te je voda usmerena na šahtni preliv. Tako će u narednim danima vodostaj jezera rasti, ali će zato vodostaj Moravice biti u padu. Nakon toga će se postepeno ispuštati voda, što će dovesti do rasta vodostaja Moravice, ali će on biti manji od nedavnog poplavnog talasa. Inače, Ranđelović je naglasio da je brana apsolutno stabilna sa gledišta statičkih i filtracionih uticaja, te mesta panici i strahu nema. Koliko je jak bio ovaj poplavni talas, govori i podatak da je vodostaj jezera porastao od 248 cm na 257 cm za svega nedelju dana, uz to da su zaposleni na brani prvog dana kada je talas naišao (17.02.) ispuštali 5 kubnih metara vode u sekundi, da bi 25.02. bili prinuđeni da u Moravicu ispuste 23 kubna metra u sekundi.

Kakvu moć imaju gradske glasine, potvrđuje činjenica da je danas u toku zasedanja SO, predsednik Opštine morao da napusti sastanak Kriznog štaba za odbranu od poplava i uputi sa skupštinske govornice uveravanja odbornicima da je brana na Bovanskom jezeru stabilna.

Po izveštaju Kriznog štaba u ostalim delovima Opštine, koji su bili ugroženi poplavama, situacija se stabilizuje, a ako ne bude većih padavina narednih dana, može se reći da je glavna opasnost prošla.

http://www.aleksinacnews.com/drutvo/165-voda-nadire-brana-stabilna


# predsednik opštine Ivan Dimić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima