Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Влада усвојила мере, угоститељи иду “под кључ” за викенд

rss

03.12.2020. Нова

Влада Србије данас је усвојила мере које подразумевају да викендом неће радити ништа сем апотека, пумпи и прехрамбених продавница, а казне за кршење мера иду и до 300.000 динара.

Фото: архива

Данас усвојене мере, требало би да ступе на снагу сутра, а оне су:

– продавнице прехрамбене робе могу да раде сваки дан до 21 сат, укључујући и викенд;

– апотеке, бензинске пумпе за точење горива и достава хране путем курира могу да раде неограничено, седам дана у недељи;

– позоришта и биоскопи могу да раде сваки дан до 17 сати, укључујући и викенд;

– пијаце радним данима могу да раде реглуларно, а викедном од 6 сати ујутру до 15 часова.

– угоститељске и трговинске фирме, ресторани, кафићи и барови, клубови, тржни центри, играонице, кладионице, продавнице и сви други продајни објекти, козметички и фризерски салони, салони лепоте, фитнес центри, теретане и вежбаонице, спа центри и базени могу да раде радним данима до 17 сати, а викендом не могу уопште да раде (од петка у 17 сати до понедељка у 05 ујутру).

– Трафике могу да раде и викендом и радним даном до 21 сат;

– Ресторанским хотелима је дозвољено да услужују госте сваким радним даном до 21 сат;

Тиме је радно време додатно скраћено за један сат радним данима, уз забрану рада викендом.

Последице

Они који се не буду придржавали ових мера треба да буду спремни на оштре казне.

Након што је у новембру Скупштина Србије изгласала увођење новчаних казни за кршење мера, нови прописи подразумевају да ће се за прекршај са 5.000 динара казнити физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Предвиђена је казна од 30.000 динара ако лице одговорно за примену личне заштите од инфекције не обезбеди непосредну примену тих мера.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера. Са 150.000 динара казниће се за тај прекршај предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

Подсетимо, за неношење маски предвиђена новчана казна је од 5.000 динара за грађане и између 30.000 и 300.000 динара за правна лица.

Извор


# Србија коронавирус
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима