Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlada usvojila mere, ugostitelji idu “pod ključ” za vikend

rss

03.12.2020. Nova

Vlada Srbije danas je usvojila mere koje podrazumevaju da vikendom neće raditi ništa sem apoteka, pumpi i prehrambenih prodavnica, a kazne za kršenje mera idu i do 300.000 dinara.

Foto: arhiva

Danas usvojene mere, trebalo bi da stupe na snagu sutra, a one su:

– prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend;

– apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;

– pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend;

– pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

– ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

– Trafike mogu da rade i vikendom i radnim danom do 21 sat;

– Restoranskim hotelima je dozvoljeno da uslužuju goste svakim radnim danom do 21 sat;

Time je radno vreme dodatno skraćeno za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.

Posledice

Oni koji se ne budu pridržavali ovih mera treba da budu spremni na oštre kazne.

Nakon što je u novembru Skupština Srbije izglasala uvođenje novčanih kazni za kršenje mera, novi propisi podrazumevaju da će se za prekršaj sa 5.000 dinara kazniti fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Predviđena je kazna od 30.000 dinara ako lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera. Sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekršaj preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Podsetimo, za nenošenje maski predviđena novčana kazna je od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

Izvor


# Srbija koronavirus
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima